Je hebt een kleurenfoto en wil deze graag zwart-wit maken. Wij geven zeven verschillende methodes om je foto in Photoshop zwart-wit te maken en bespreken de voor- en nadelen van iedere methode.
Wil je alles leren over foto’s omzetten naar zwart-wit? Bekijk dan onze Cursus Foto’s omzetten in Zwart-Wit
Foto: maries
1. Grijswaarden
De meest simpele manier om een foto zwart-wit te maken is door de afbeeldingsmodus op Grijswaarden te zetten. Ga naar Afbeelding – Modus – Grijswaarden. Er opent een pop-up met de vraag om de kleurinformatie te negeren. Klik op Negeren (Discard). Photoshop haalt nu alle kleurgegevens weg en maakt er een zwart-wit beeld van. Je hebt geen controle over wat er gebeurt, waardoor deze methode niet aan te raden is.

2. Lab-kleur
Een tweede mogelijkheid is om de afbeeldingmodus naar Lab-kleur te veranderen (Afbeelding – Modus – Lab-kleur). Er lijkt niks te veranderen, maar in bij de kanalen is er wel degelijk iets veranderd. In plaats van de drie rgb-kanalen (rood, groen, blauw) is het nu Lichtsterkte, A en B.

Het kanaal Lichtsterkte heeft de belichting opgeslagen, dit is de basis voor je zwart-wit foto. Selecteer dit kanaal en verander je afbeeldingmodus naar Grijswaarden (Afbeelding – Modus – Grijswaarden). In vergelijking met Grijswaarden heb je meer invloed op de belichting, maar dit blijft nog beperkt.
![]() | ![]() |
3. Kleurkanalen
Je kunt de kleurkanalen als basis gebruiken voor een zwart-wit foto. Ga naar de kanalen en activeer één voor één de kleurlagen (rood, groen, blauw). Je zult zien dat ieder kanaal een ander zwart-wit resultaat geeft. Wij kiezen het groene kanaal bij de uilenfoto. Klik rechts op de laag en kies Kanaal dupliceren. Er opent een pop-up. Kies bij Doel de optie Document – Nieuw.

Je foto wordt als een nieuw document geopend. Verander de modus naar Grijswaarden via Afbeelding – Modus – Grijswaarden (klik op Ok bij de pop-up). Je kunt nu nog de niveaus aanpassen voor meer contrast. Ontgrendel eerst je laag door hier dubbel op te klikken. Ga naar (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Niveaus). Verschuif de 3 schuifjes naar wens en je zwart-wit foto is klaar. Via de kleurkanalen kies je de beste kleurmodus en bewerkt deze tot een beter resultaat, maar je kan niet individuele kleurlagen aanpassen.

4. Kleurtoon/verzadiging
Bij de aanpassingslaag Kleurtoon/verzadiging (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Kleurtoon/verzadiging) schuif je de verzadiging helemaal naar links (-100). Doordat de verzadiging weg is, is het beeld zwart-wit geworden. Het verschil met Grijswaarden is dat bij deze aanpassingslaag de kleurgegevens nog wel bestaan. Deze kun je dan ook handmatig aanpassen door bij het keuzemenu waar nu “Origineel” staat een kleurtint te kiezen. Gebruik vervolgens het schuifje bij Lichtheid. Je hebt bij deze methode meer invloed op de kleurtonen, maar het is vrij onhandig om alles los van elkaar in te stellen.

5. Verloop toewijzen
Maak een foto zwart-wit door er een zwart-wit verloop aan toe te wijzen. Zet je voor- en achtergrondkleur op zwart en wit door middel van de D toets. Maak een Verloop aanpassingslaag (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Verloop toewijzen). Klik nu op het zwart-wit verloop om deze aan te passen. Klik vervolgens op één van de pijltjes onder het verloop en er verschijnt een puntje onder het midden van het verloop.

Schuif dit puntje naar links of rechts om de kleurtoon van de foto te veranderen. Naar links geeft meer licht, rechts maakt de foto donkerder. Ook het zwarte en witte pijltje kun je verschuiven. Schuif je het zwarte pijltje naar links, dan worden de donkere tonen donkerder. Het witte pijltje naar links maakt de lichte tonen lichter. Op deze manier heb je invloed op de lichtinstellingen en het contrast van de foto. Helaas kan je niet specifieke kleurtonen bewerken.

6. Zwart-wit
Via de aanpassingslaag Zwart-wit (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – zwart-wit) heb je direct een overzicht van de kleurtinten en kun je deze aanpassen. De schuifjes van rood, geel, groen, cyaan, blauw en magenta tinten schuif je simpelweg naar links of rechts voor een gewenst resultaat. Deze aanpassingslaag is een simpele manier voor een mooi zwart-wit resultaat.

7. Kanaalmixer
Een professionele manier is om gebruik te maken van de Kanaalmixer (Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Kanaalmixer). Vink de optie Monochroom aan. Je ziet dat het uitvoerkanaal (Output Channel) naar Grijs is veranderd. Je hebt drie schuifjes (rood, groen en blauw) die gezamenlijk 100% vormen. Je kunt de schuifjes naar smaak veranderen, zolang de eindwaarde maar 100% blijft. Ga je hier overheen, dan kun je details in de hooglichten kwijtraken. Ga je lager, dan zal je foto donkerder zijn dan het origineel. Deze methode geeft de meeste vrijheid, maar is ook gelijk de moeilijkste doordat je goed moet weten hoe de kleurkanalen werken en wat de invloed hiervan is op je foto.
