in

7 tips voor zwangerschapsfotografie

Marloes van Antwerpen  

Zwangerschapsfoto’s, elke aanstaande moeder wil graag mooie foto’s van haar bolle buik. Maar hoe doe je dit? We geven je tips!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Locatie

Bespreek van te voren met de mother-to-be wat voor een shoot ze wil. Wil ze in de studio werken, bij haar thuis of juist op een andere locatie? De mogelijkheden zijn eindeloos! Je bent zeker niet gebonden aan een fotostudio. Ook in het bos of op het strand kun je prachtige zwangerschapsfoto’s maken! Denk aan een stoel voor in het bos, waar je model op kan zitten. Of een mooie doek die je kunt laten wapperen in de wind op het strand.

(foto: williek)

2. De rest van de familie

Wil de zwangere vrouw ook samen met haar man op de foto, hebben ze al kinderen of hebben ze een hond? Het is leuk om hen te betrekken bij enkele foto’s. Dit maakt foto’s nog persoonlijker en laat zien waar de baby terecht komt: in een liefhebbende familie. Let er wel op dat de hond of kinderen waarschijnlijk niet zo stil staan als het model. Je moet dus misschien een snellere sluitertijd kiezen.

(foto: mgompie)

3. Stel je model op haar gemak

Als je gaat shooten met een zwanger model, houd er rekening mee dat zij zich misschien niet 100% mooi voelt. Geef haar welgemeende complimenten tijdens de shoot. Een ”wauw, heel mooi!”, kan veel doen tijdens een shoot. Ga je buiten fotograferen? Houd dan rekening met temperaturen. Is het niet te koud om buiten met een blote buik of dunne kleding te fotograferen?

(foto: loonaalicious)

4. Kleding

Welke kleding moet je model dragen? Natuurlijk vooral iets waar zij zich prettig in voelt. Vraag of ze kleding heeft die haar buik benadrukt, de shoot gaat natuurlijk om haar mooie bolle buik. Wil je model met een blote buik of helemaal naakt worden gefotografeerd? Houd er dan rekening mee dat strakke kleding strepen kunnen achterlaten op de huid. Vraag of ze geen te strakke kleding wil dragen enkele uren voor de shoot.

5. Instellingen

Je wilt de focus leggen op jouw model en haar mooie bolle buik. Een lichtsterke lens kan hierbij helpen, door een lager f-getal (groot diafragma) te kiezen krijg je een mooie zachte achtergrond. Houd je iso-waarde laag, om te voorkomen dat je ruis in je foto’s krijgt. Je model zal niet veel bewegen. Hierdoor ben je best vrij met je sluitertijd. Voor de sluitertijd is er een vuistregel, waarbij je rekening houdt met welk objectief je gebruikt. Stel: je fotografeert met een 50mm. Dan kun je het beste fotograferen met een sluitertijd van 1/50 of hoger. Zo voorkom je bewegingsonscherpte. Zie hier meer tips om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Als alleen de buik in beeld is, kun je daar het beste op scherpstellen: daar gaat het tenslotte om. Maar als je model helemaal in beeld is, kun je het beste scherpstellen op de ogen. Als we naar een foto van een persoon kijken, kijken we onbewust als eerste naar de ogen. Deze moeten dus wel scherp zijn.

(foto: jeertje)

6. Licht

Bespreek van te voren met je model wat zij mooi vindt. Laat haar desnoods foto’s zoeken die haar aanspreken. Zo krijg je een beeld van de stijl die ze zoekt. Je kunt gebruik maken van natuurlijk licht of studiolicht. In je studio zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt werken met silhouetten, zacht licht of juist hard licht. Ga je naar buiten? Houd rekening met het tijdstip. Als je naar buiten gaat rond het middaguur, dan is het licht vrij hard. Je kunt binnen ook met natuurlijk licht werken. Ga op zoek naar een groot raam of een lichte ruimte en gebruik eventueel een reflectiescherm om schaduwen wat op te lichten.

(foto: drwizz)

7. Nabewerking

Last but not least: de nabewerking. Zwangere vrouwen kunnen last hebben van striae: striemen op de huid. Als fotograaf moet je erop letten dat je deze netjes wegwerkt in de nabewerking. Let erop dat je geen plastic huidje krijgt. Hoe doe je dat, de huid nabewerken? De volgende artikelen kunnen je misschien helpen: zachte huid in Photoshopzachte huid met frequency separation en gladdere huid met Photoshop Elements.

Inspiratie

Heb je de tips onder de knie maar ben je op zoek naar meer inspiratie? Bekijk hier een collectie met mooie zwangerschapsfoto’s!

Nog meer tips?

Succes en veel plezier met shooten! Vergeet je de resultaten niet op Zoom.nl te zetten? Heb jij nog een belangrijke tip die we niet hebben genoemd? Plaats hem hieronder in de reacties!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Noord-Holland

5 mooie gebieden in Nederland voor een dagje fotografie!