in

7 Tips voor straatfotografie

Eline Sips

Straatfotografie is een populair onderwerp om te fotograferen, maar het is niet voor iedereen even gemakkelijk. Zoom.nl geeft 7 tips om je straatfoto’s te verbeteren!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Denk na over je kleurgebruik

Een straatbeeld kan vaak behoorlijk onrustig ogen, zeker als er veel personen op te zien zijn. Door in zwart-wit te fotograferen maak je je beeld rustiger. Soms zijn kleuren echter een bepalende factor, zoals bij kleine marktstraatjes met fel-gekleurde producten en verlaten gangen met graffitikunstwerken. Fotografeer daarom altijd in RAW en bepaal achteraf hoeveel kleur je foto nodig heeft.

(foto: joopbrugmans)

2. Oog voor detail

Om rust in je foto te krijgen kan je er ook voor kiezen om niet het hele straatbeeld, maar slechts een klein detail ervan vast te leggen. Probeer een rustige achtergrond te kiezen of speel met je scherptediepte om het onderwerp los van je achtergrond te krijgen.

(foto: nak-kos)

3. Fotografeer van een afstand

De meeste mensen gaan zich anders gedragen als ze doorhebben dat ze gefotografeerd worden. Om dit ‘aangepaste gedrag’ te voorkomen is het soms leuk om van een flinke afstand te fotograferen met een telelens. Men heeft in dat geval niet door dat ze gefotografeerd wordt en gaat ongestoord verder met hetgeen hij/zij bezig was. Houd wel altijd het portretrecht van personen in je achterhoofd!

(foto: botafriko)

4. Fotografeer contrasten

Contrast in een straatbeeld hoeft niet persé een zwart/wit zebrapad te zijn. Je kan ook denken aan de natuur die terugdringt in de stad, vernieuwing en verval of armoede en rijkdom. Fotografeer een dame van stand voor een muur met graffiti of leg de vuilnisman vast die het business-district schoonprikt. Zowel bij portretten als bij stillevens kan je op een originele manier spelen met contrast.

(foto: wolt0490)

5. De straat verandert continu

Zijn je foto’s niet helemaal naar wens? Probeer eens op een ander tijdstip terug te komen. Ieder uur is het licht anders, veranderen de contrasten en veranderen de mensen. Het weer slaat om of de straten lopen leeg. De ‘sfeer’ op straat past zich continu aan en hierdoor kan jij de sfeer in je foto ook blijven aanpassen.

(foto: markvanwees)

6. Compositie

Bij portretten, stillevens en de architectuur van de straat is de compositie van essentieel belang. Houd bij personen rekening met de vlakverdeling maar ook met de kijkrichting. Een sterk portret staat of valt namelijk bij een weldoordachte compositie. Meer lezen over compositie? Natuurfotograaf Loulou Beavers schreef een blog waarin alles staat wat je moet weten!

(foto: hoogi009)

7. Sluitertijd

De straat en de gebouwen rondom staan statig stil, terwijl alles daaromheen leeft en beweegt. Straatfotografie is dus een perfect onderwerp dat je uitnodigt om te spelen met de sluitertijd.

(foto: gerritv01)

8. Doe inspiratie op!

In onze collectie straatfotografie vind je een aantal prachtige foto’s gemaakt op straat. Daarnaast wordt in Feedback straatfotografie een aantal straatfoto’s door een professional geanalyseerd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verbeter je wildlife-fotografie: drie tips

Voorkom deze veelgemaakte fouten met sluitertijd en diafragma