in

7 tips voor de mooiste kinderfoto’s

Kinderen mooi op de foto zetten is soms een hele opgave. Met deze 7 tips in je achterhoofd wordt het al veel makkelijker om een kinderen te fotograferen. Zonder ze achter het behang te plakken of een clown in te huren.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Instellingen

Kinderfotografie valt onder portretfotografie. De instellingen komen dus grotendeels overeen met portretfotografie. Maak het liefst gebruik van een lichtsterkte lens. Dit is niet alleen handig in situaties met weinig licht, maar geeft ook mooie scherptedieptes aan je foto. Gebruik hiervoor een open diafragma (laag getal) en probeer je sluitertijd zo laag mogelijk te houden om bewegingsonscherpte van de kinderen te voorkomen. Een groothoeklens wordt afgeraden aangezien deze vertekening oplevert. Je kunt beter op een paar meter afstand met een kleine telelens (100mm) fotograferen om de vertekening te voorkomen.

(foto: bloempje76)

2. Licht

Om harde schaduwen en knijpende ogen te voorkomen kun je portretten het beste met zacht licht fotograferen. Ga op je fotografielocatie op zoek naar dit licht. Zoek buiten de schaduw op, dek binnen een te felle lichtbron af met een wit laken en maak in de studio gebruik van een (flits)paraplu. Fotografeer je in een relatief donkere ruimte en heb je meer licht nodig en wil je flitsen? Weerkaats het flitslicht dan altijd via het plafond of een muur. Let overigens altijd op de schaduwen: zorg dat deze niet te hard zijn of over vreemde plekken lopen door de lichaamshouding van het kind. Lees in de blog van Beppie Veldhuizen meer over schaduw bij kinderfotografie.

(foto: Cfoto70)

3. Locatie

Waar ga je het kind fotograferen? Allereerst kun je kiezen voor een fotostudio. Hierbij heb je veel invloed op de belichting van je foto. Nadeel is de onbekende ruimte voor een kind. Een tweede optie is om op locatie te fotograferen. Je hebt minder invloed op de belichting, maar je geeft wel makkelijk sfeer aan je foto’s. Een laatste optie is bij het kind thuis te fotograferen. Het grootste voordeel hiervan is dat dit een vertrouwde locatie voor het kind is. Bovendien heb je voldoende invloed op de belichting.

(foto: livelaughphotograph)

4. Ogen

Bij kinderen geldt ook: leg de scherpte op de ogen! Zak door je knieën of ga zelfs op de grond liggen om het kind op ooghoogte te fotograferen. Fotografeer je in de studio, gebruik dan een octabox om licht op de ogen te laten schijnen. Buiten kun je het zonlicht in de ogen reflecteren via een reflectiescherm. Met de scherpte op de ogen creëer je stralende ogen. Carolien Boogaard vertelt in haar blog hoe je de ogen scherp én sprankelend vastlegt. Eventueel kun je in de nabewerking een fonkel toevoegen aan de ogen of de helderheid via een laagmasker verhogen.

(foto: mireilledroste)

5. Schietklaar

Waar een volwassenen nog wel even wil wachten terwijl jij je camera instelt, heeft een kind hier waarschijnlijk geen geduld voor. Maak je camera daarom schietklaar voor je kind op de shoot arriveert. Leen hiervoor een ouder of maak gebruik van een paspop om de gewenste instellingen te kiezen.

(foto: roosmarijnonline)

6. Spannend

Waarschijnlijk vindt een kind zo’n fotoshoot erg spannend. Zeker in een onbekende studio met een onbekende fotograaf. Stel daarom het kind eerst op zijn of haar gemak. Leg uit wat je gaat doen, laat ze even spelen met hun favoriete speelgoed of maak een paar voorbeeldfoto’s van de ouders. Als je jongere kinderen met speelgoed laat spelen zijn ze in hun element en vergeten ze de camera. Zo fotografeer je ze als ze helemaal zichzelf zijn.

(foto: roosmarijnonline)

7. Spontaan

Kinderen raken snel hun concentratie kwijt. Hoe krijg je ze dan alsnog spontaan op de foto? Laat bij jongere kinderen de ouders met ze communiceren om ze bijvoorbeeld aan het lachen te maken. Bij oudere kinderen kun jij ook de emoties losmaken in een kind. Zet bijvoorbeeld een gek stemmetje, maak een grapje of trek een gekke bek waardoor het kind zal gaan lachen. Het is belangrijk dat je tijdens de shoot oogcontact met het kind houdt en je niet de hele tijd verstopt achter de camera zit.

Meer inspiratie

Zelf aan de slag met deze tips? Doe eerst eens inspiratie op bij de collectie Kinderfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Oproep: wat is jouw favoriete fotolocatie in Frankrijk?

Zo gebruik je presets in Lightroom