Leuke urbexlocaties in Nederland zijn er niet veel en het is dan ook best wat werk om ze te vinden. Nederland houd namelijk niet van leegstaande gebouwen en onderneemt vaak vrij snel actie om deze gebouwen een nieuwe functie te geven of te slopen. Gelukkig hebben wij er een paar gevonden die je misschien nog niet kent.
Meer leren over Urbex locaties fotograferen met HDR? Bekijk dan eens onze cursus HDR op Zoom Academy.
Op internet zijn enorm veel urbexfoto’s te vinden, maar de locatie staat er meestal niet bij. Dit komt omdat veel fotografen de locatie liever geheim houden. Zo wordt er voorkomen dan jan en alleman bij zo’n locatie langsgaat en dingen meeneemt of vernielt. Er zijn een paar ongeschreven regels waar je je als urbexfotoraaf aan moet houden. Als urbexfotograaf ga je enkel langs een locatie en fotografeer je deze. Je neemt niks mee, past niks aan (dus je spuit niet ergens een muur vol graffitti) en maakt niks kapot.
In dit artikel geven we je een aantal fotolocaties waar je urbexfoto’s kunt maken. Houd je bij het maken van deze foto’s aan de regels die we hierboven noemen en heb respect voor de omgeving. We schrijven de locaties hieronder even voor je uit, maar als je precies wilt weten waar de locaties te vinden zijn, kun je ook wat verder naar beneden scrollen. Daar vind je namelijk een kaartje. Onder het kaartje geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van urbexlocaties. Zo weet je zeker dat je er klaar voor bent.
Dagje urbexen
Benieuwd naar hoe zo’n dagje urbexen eraantoe gaat? Lees dan dit verslag van Evert Jan Heijnen!
1. Strokartonfabriek De Toekomst
Tot 1968 werd in deze fabriek strokarton geproduceerd. Hierna werd het complex voor een lange tijd gebruikt om oude machines in op te knappen en om ze weer te verhandelen. Daarna is het complex leeg komen te staan en in 2006 is de fabriek nog gebruikt om de film Zwartboek in op te nemen. Tussen 2009 en 2011 werd de fabriek teruggebracht in zijn oude staat en zo is de fabriek nu dus nog steeds.
Foto: raymondas
2. Kleiwarenfabriek Nieuw Werklust
Deze kleiwarenfabriek was tot 2001 in gebruik en is daarna leeg komen te staan. In 2013 werd besloten dat de fabriek als erfgoed wordt gezien en dat is dan ook de reden dat het complex er nog steeds staat.
Foto: GuyenMarleen
3. Radio Kootwijk
Radio Kootwijk is misschien wel de meest populaire en bekende urbex locatie van Nederland. Het oude radiostation midden op de heides van de veluwe is prachtig om te fotograferen en het is dan ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De bouw van het complex begon in 1918 en tegenwoordig heeft de gemeente Apeldoorn het de status van beschermt dorpsgezicht gegeven.
Foto: dennisbresserfotografie
4. Aardappelfabriek Ter Apel
Deze aardappelmeelfabriek werd in 1916 gebouwd en staat sinds 1999 leeg. Niet alle gebouwen staan meer overeind, maar de fabriek zelf nog wel. Er zijn echter plannen om op deze locatie een ecodorp te bouwen en dus is het niet zeker voor hoe lang de gebouwen nog te bezichtigen blijven. Toegang wordt strikt gecontroleerd en is alleen op aanvraag. Om problemen te voorkomen kun je daarom het beste even een mailtje naar de organisatie sturen, om een bezoek in te plannen. Dit doe je via de website van Ecodorp.
Foto: Jascha400D
5. Land van Ooit
Het Land van Ooit is helaas niet meer het verlaten themapark dat het voor lange tijd geweest is. Inmiddels is het een prachtig natuurpark. Alleen de stenen soldaten van Napoleon staan nog in de vijver waar ze altijd al hebben gestaan. Half onderwater en inmiddels al met stukken verf eraf.
Foto: MauriceHoogeboom
6. Gevangenis de Koepel
Wil je nog foto’s maken van gevangenis de Koepel in Haarlem dan moet je er snel bij zijn, er zijn namelijk plannen om er een University College in te bouwen en die bouw kan ieder moment beginnen. De actuele status van het gebouw kun je hier vinden.
Foto: bfschippers
7. Steenfabriek de Werklust
Hoewel Steenfabriek de Werklust inmiddels een museum is, staat veel er nog precies zo bij als in de oude tijd. Dat maakt deze fabriek dan ook perfect om een paar prachtige urbex foto’s te maken.
De locaties op een kaartje
Hieronder hebben we alle locaties voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.
Tips voor urbexfotografie
Om ervoor te zorgen dat je weet waar je aan begint en hoe je het aan moet pakken, geven wij je een aantal tips. Zo ga je goed voorbereid op pad!
Ga nooit alleen
Als je urbex gaat fotograferen ben je vaak op verlaten, oude en vervallen locaties. Het is slim om een maatje mee te nemen. Op die manier kunnen jullie elkaar helpen als er iets gebeurt, of de hulpdiensten waarschuwen als het zo ver moet komen.
Foto: deanXphotography
Locaties vinden
Zoals we hierboven al even uitlegden, is het vinden van urbex locaties erg lastig. Een goede manier om op de hoogte te geraken van locaties is het volgen van Facebookgroepen voor urbexfotografen. Hier worden de locaties vaak ook niet direct in gedeeld, maar je zou er misschien al wat kennis mee op kunnen doen. Verder is het een kwestie van uren zoeken op Google Streetview, tot je een goede locatie gevonden hebt. Vaak werkt dat nog het beste.
Foto: Rvermaas
Apparatuur
In verlaten gebouwen is het licht vaak niet enorm aanwezig, daarom kan een statief bijna niet ontbreken aan je uitrusting. Als lens kun je het beste een wide-angle lens gebruiken, maar een lichte telelens kan ook. Vaak is het terrein waar je je als urbexer op bevindt niet erg begaanbaar, zorg daarom ook voor stevige schoenen en een camerarugzak.
Foto: ari49
Bekijk de video!
In onderstaande video zie je hoe Zoomer Ilona Teunissen voor onze One Shot op pad gaat om het ultieme urbex portret te gaan maken.
Inspiratie nodig?
Heb je nog even wat inspiratie nodig voordat je zelf op pad gaat? Bekijk dan de collectie hieronder en laat je inspireren!