in

7 fotolocaties voor molens


28 maart 2021, 10:15

Molens, het zijn typisch Nederlandse, grote gebouwen die voor verschillende doeleinden gebruikt werden en worden. Als je alle molens in Nederland bij elkaar op zou tellen, zou je zo’n 1200 molens tellen. Molens zijn ook prachtige onderwerpen om vast te leggen, maar uit die 1200 molens, heb je wel erg veel keus. Daarom hebben wij een aantal van de mooiste, indrukwekkendste molens voor je opgezocht.

Aangezien de maatregelen omtrent het coronavirus nog steeds van kracht zijn, vragen we je om hier zorgvuldig mee om te gaan. Houd je aan de maatregelen en ga alleen naar een van onderstaande locatie (of andere locaties) als het mogelijk is om je aan de maatregelen te houden. Let goed op jezelf en anderen en blijf veilig!

In het artikel hieronder hebben we de locaties van de mooiste molens voor je uitgeschreven. Daaronder hebben we ze nog even voor je in kaart gebracht, zodat je zeker weet dat je ze kunt vinden. Daarna geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van molens, zo ben je straks helemaal klaar om op pad te gaan. Ben je op zoek naar een molen bij jou in de buurt? Check dan de molendatabase.

Wil je meer leren over het fotograferen van Nederlandse landschappen?
Volg dan de Zoom Academy cursus Landschap in Nederland en leer hoe je de mooiste foto’s in eigen land maakt!

1. Kinderdijk

De molens van Kinderdijk zijn door heel Nederland bekend en het is dan ook niet zo gek dat ze bovenaan dit lijstje staan. Dit is een uniek molencomplex waar maar liefst negentien molens bij elkaar staan. De molens staan altijd op standby, als de meer moderne gemalen uit zouden vallen, zouden ze direct weer aan het werk kunnen.


Foto: vincenze · Onbekende camera

2. De Zaanse Schans

De molens van de Zaanse Schans zijn misschien wel net zo beroemd als de molens van Kinderdijk. De Zaanse Schans staat bekend om zijn groene, houten huisjes met aansluitende molens. Dit karakteristieke beeld zorgt voor prachtige foto’s.


Foto: costas-ganasos-photography · Canon EOS 5D Mark IV

3. De molens van Schiedam

In Schiedam staan de vijf hoogste stellingmolens ter wereld. De molens zijn op een onderstuk (de stelling) gebouwd, waardoor ze ook in de bebouwing van een stad wind op kunnen vangen. De hoogste van de vijf, De Noord, is tot aan de bovenste wiek tot wel bijna 45 meter hoog.


Foto: ilya-eos450d · Canon EOS 70D · ISO 100 · F 11.0 · 30 SEC · 11 MM

4. Molen Schermerhorn

Museummolen Schermerhorn is te vinden in de ingepolderde Schermeer. Deze molen is een van de elf overgebleven molens die vier eeuwen geleden het Shermeer leegpompten. De molens staan in een prachtig polderlandschap, waar zeker wat mooie beelden kunnen worden geschoten.


Foto: wimdenijs · Canon EOS 6D · ISO 100 · 1/40 SEC

5. Molen De Helper

Molen de Helper is een poldermolen in Groningen. Deze molen werd in 1863 gebouwd, maar vanwege uitbreiding van de stad Groningen en de aanleg van de A28 werd de molen in 1969 afgebroken en in 1971 opnieuw gebouwd op een nieuwe locatie aan het Paterswoldsemeer.


Foto: ronnie-schuringa · Nikon D500 · ISO 100 · F 9.0 · 29 SEC · 13 MM

6. Molen De Rat

De nog werkende houtzaagmolen in Friesland genaamd De Rat staat op de houten schuren van de zagerij. Deze staat weer op pijlers van baksteen, waardoor de houtzagerij altijd buiten het bereik van het water is. Molen De Rat is een van de weinige nog werkende houtzagerij molens van Nederland. De schuur en de molen vormen samen een idyllisch plaatje.


Foto: phaaksma · Nikon D810 · ISO 100 · F 10.0 · 98 SEC · 16 MM

7. Pelmolen Ter Hors

Pelmolen Ter Horst was in de negentiende eeuw een van de belangrijkste industriemolens van Twente. Het is een typisch Nederlandse molen. Veel Twentenaren noemen de molen een van de mooiste van Nederland en als je naar de ligging en de bouw van de molen kijkt, kun je misschien wel begrijpen waarom.


Foto: edwinmooijaart · Canon EOS 6D

Op de kaart

Om duidelijk aan te geven waar je al deze molens precies kunt vinden, hebben we alle locaties van hierboven even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de locaties beter te bekijken.

Tips voor het fotograferen van molens

Molens zijn prachtige onderwerpen om te fotograferen, ze geven een soort nostalgisch gevoel en geven vaak ook een prachtige sfeer aan de foto. Om ervoor te zorgen dat je, wanneer je op pad maakt, de mooiste foto’s maakt, geven we je hieronder een paar korte tips.

Let op de tijd

Zoals het geval is bij heel veel dingen, is het het mooiste om een molen niet in het volle daglicht op de foto te zetten. Een strakblauwe lucht en een fel zonnetje is misschien heerlijk weer, maar het is vaak niet het beste fotoweer. Het zorgt namelijk voor harde schaduwen en makkelijk overbelichte stukken. Kies voor een tijd waarop de zon wat lager staat, bijvoorbeeld met zonsondergang of zonsopkomst. Je hebt dan te minder met direct licht te maken en vaak kun je ook nog de prachtige kleuren in de lucht vastleggen.


Foto: m1rphotography · Nikon D750

Wees creatief

Ga je een molen op de foto zetten? Denk dan eens buiten de lijntjes. Molens worden namelijk enorm vaak gefotografeerd en dat levert vaak vrij standaard beelden op, desondanks zijn de foto’s vaak adembenemend. Wil je je foto wat interessanter maken? Zet de molen dan eens in het donker op de foto, of juist van boven, bijvoorbeeld met behulp van een drone. Zo lever je net weer een ander beeld.


Foto: rianne24 · Nikon D3400

Neem de omgeving mee

De molen is natuurlijk de ster van je beeld, maar dat betekent niet dat deze het hele beeld in beslag moet nemen. Integendeel zelfs, het is vaak veel mooier om een molen in zijn omgeving te fotograferen. Neem de omliggende gebouwen, of de natuur mee in je beeld. Zo komt de foto veel natuurlijker over en torent de molen trots boven alles uit.


Foto: ronaldrozema · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 13.0 · 0,4 SEC · 24 MM

Bekijk de video!

Ga je binnenkort op pad, maar wil je je nog wat meer voorbereiden? In onderstaande video vertellen we je over verschillende belichtingsfouten en hoe je die kunt voorkomen. Wil je meer praktische video’s bekijken? Die kun je vinden op ons YouTube kanaal.

Inspiratie nodig?

Ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor het fotograferen van molens? Check dan even de collectie hieronder!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma fp L – De kleine dingen…

Prachtige landschappen om te fotograferen en altijd in de buurt: het stadspark