11 oktober 2020, 10:06
Nederland is een vol land. We leven met een hele hoop mensen op een klein stukje aarde en dat betekent dat we ook gebruik maken van een hoop verlichting. Dit zorgt voor lichtvervuiling op heel veel plaatsen in Nederland en daardoor zijn er nog maar weinig plaatsen waar je ongestoord naar de sterrenhemel kunt kijken. Wij gingen voor je op zoek naar de meest donkere plaatsjes van Nederland.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je aan toe bent, schrijven we eerst alle fotolocaties voor het vastleggen van de Melkweg even voor je uit. Vervolgens kun je een kaartje vinden, zodat je precies weet waar je de plaatsen kunt vinden. Als laatste geven we je nog een paar korte tips voor het fotograferen van de Melkweg.
Volg dan de Zoom Academy cursus Fotografeer de avond en nacht en leer alles over hoe je de mooiste foto’s maakt in de meest donkere situaties!
1. Moddergat
In Friesland zijn er een aantal locaties waar de hemel nog vrij donker is, Moddergat is er daar één van. Moddergat is een oud vissersdorp dat bij de provincie Friesland hoort. Bij Moddergat kun je prachtige foto’s maken van de sterrenhemel en kijk je ook uit op de Waddenzee.
Foto: Lando
2. Boschplaat
Terschelling heeft een hoop mooie donkere plekjes, maar de Boschplaat op Terschelling is de donkerste. Dit is een belangrijk natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit duingebied. Het gebied is bekroond tot Dark Sky Park door de Dark Sky Association. Deze organisatie zet zich wereldwijd in voor het tegengaan van lichtvervuiling. De Boschplaat op Terschelling is één van de twee parken die de titel Dark Sky Park gekregen hebben.
Foto: ArjanSijtsma
3. Texel
Texel is het grootste waddeneiland van ons land en hoewel het het grootste is, wonen er toch een stuk minder mensen dan op het vaste land. Dit zorgt ervoor dat Texel best een aantal mooie plekjes heeft om de nachtelijke hemel te fotograferen. Dat geldt trouwens voor al onze waddeneilanden. Vaak zijn deze eilanden de beste plek om de sterren te fotograferen. Met een beetje geluk kun je er zelfs het noorderlicht spotten!
Foto: JustinSinner
4. Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is de gemeente met de laagste bevolkingsdichtheid van Nederland. Op dit waddeneiland zijn er dan ook een hoop plekjes waar je niet zo veel last hebt van lichtvervuiling en waar je schitterende foto’s van de sterrenhemel kunt maken.
Foto: corvee1r
5. Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park het Lauwersmeer is een park met enorm veel water. Hier is een grote variatie van watervogels te vinden en alleen dat maakt het park al enorm bijzonder. Wat het park echter ook bijzonder maakt is dat het de titel Dark Sky Park heeft gekregen van de Dark Sky Association. Deze organisatie zet zich over de hele wereld in tegen lichtvervuiling. Nationaal Park het Lauwersmeer is één van de twee nationale parken van Nederland die bekroond zijn tot Dark Sky Park.
Foto: PeterTulner
6. Sterrenwacht Westerbork
Als je de naam van deze locatie hoort, kun je eigenlijk al verwachten dat dit een donkere locatie zal zijn, waar je goed naar de sterren kunt kijken. Een sterrenwacht staat namelijk vrijwel altijd op een donkere plek, omdat deze, net als fotografen, last hebben van luchtvervuiling bij het observeren en fotograferen van de nachtelijke hemel. Daarom zijn de sterren bij radiosterrenwacht Westerbork vaak ook goed te zien.
Foto: eddy-reynecke
7. Nationaal Park de Hoge Veluwe
Om de een of andere reden komt nationaal park de hoge veluwe steeds weer naar boven als het gaat om natuur-, landschaps of nachtfotografie. Als je als eens in het gebied geweest bent, dan weet je ook waarom. Het is namelijk een schitterend natuurgebied. Op verschillende locaties in het park wordt het flink donker en ook hier heb je dus een goede locatie te pakken om de Melkweg te fotograferen.
Foto: jlinnenkamp
De fotolocaties op een kaartje
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je bovenstaande locaties kunt vinden, hebben wij ze even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om meer informatie te zien.
Tips voor het fotograferen van de Melkweg
Hieronder geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van de Melkweg. Zo heb je alle kennis bij de hand om een schitterende foto te kunnen maken.
Instellingen voor Melkwegfotografie
Probeer zo veel mogelijk licht te vangen. Doe dit door je diafragma zo laag mogelijk te zetten. Zet je sluitertijd flink lang, maar let op, vanaf ongeveer 25 seconden kun de de beweging van de aarde zien. Soms kan dat mooi zijn, wanneer je bijvoorbeeld een star trail wilt fotograferen, maar als je een scherpe foto van de Melkweg wilt maken, moet je daar wel op letten. Zet je iso zo hoog als nodig is.
Foto: KarindeBruin
Gebruik een statief
Als je gebruik maakt van zo’n lange sluitertijd, is iedere kleine beweging zichtbaar. Maak daarom gebruik van een statief. Het trillen van je handen kan namelijk al voor flinke onscherpte in je foto zorgen.
Foto: Corne102
Kijk uit voor de maan
Je wilt dat het zo donker mogelijk is als je de Melkweg gaat fotograferen. De maan kan dan flink roet in je eten gooien. De maan kan namelijk best wel fel schijnen en dan kan het zomaar zijn dat hij zó fel schijnt, dat je de sterren veel minder goed ziet.
Foto: Dreetje
Houd het weer in de gaten
Ga alleen op pad als er geen wolkje aan de lucht is. Wolkjes kunnen namelijk letterlijk voor problemen zorgen. Stel je hebt net je camera op het perfecte beeld gericht en alles opgesteld. Dan kan het zomaar zijn dat er een wolk of een hele wolkenpartij voor je lens schuift. Check om dat te voorkomen eerst nauwkeurig het weer en de weersverwachtingen.
Foto: bellenkim
Bekijk de video!
Wil je meer leren over hoe je je camera instelt in het donker en zo het beste uit je foto’s haalt? In onderstaande video leggen we dat uitgebreid aan je uit.
Inspiratie nodig?
Heb je nog wat inspiratie nodig voordat je op pad gaat? Bekijk dan de collectie Sprankelende Melkweg en laat je inspireren!