in

7 fotolocaties voor het fotograferen van markten


13 december 2020, 10:43

Bruisend van leven, kleur en vol mensen zijn markten de perfecte plek voor het maken van levendige straatfoto’s. Hoewel veel markten vanwege corona niet, of met beperkingen doorgaan, zijn het nog steeds geweldige fotolocaties om eens te gaan kijken. Wij sommen een aantal leuke markten voor je op.

Ga jij wel eens naar de markt? Markten zijn voor vrijwel iedere straatfotograaf de perfecte locatie om kleurrijke, levendige straatfoto’s te maken. Om te voorkomen dat je bij je dorpsmarkt blijft hangen (waar overigens niks mis mee is), zochten wij een paar leuke markten voor je op. Hieronder hebben we deze locaties voor je uitgeschreven, maar even verderop in dit artikel kun je ook een kaartje vinden waar alle locaties op aangegeven zijn. Onder het kaartje geven we je nog wat tips voor straatfotografie en geven we je wat inspiratie met een collectie.

Houd de regels in de gaten
Houd de ontwikkelingen van de coronamaatregelen in de gaten. Draag waar nodig een mondkapje en vermijd drukke plekken. Is het erg druk op de markt? Kom dan op een ander tijdstip terug en houd voldoende afstand. Zo houden we iedereen veilig en gezond

1. Albert Cuypmarkt – Amsterdam

De Albert Cuypmarkt in Amsterdam is misschien wel de meest bekende markt van Nederland en deze markt mag dan ook niet ontbreken in ons lijstje. Veel Amsterdammers komen hier hun dagelijkse boodschappen doen. De markt is iedere maandag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 geopend.

Foto: karindevries57 · Nikon D7100 · ISO 250 · F 1.8 · 1/1250 SEC · 50 MM

2. Feel Good Market – Eindhoven

Deze vrolijke markt is ronduit gezegd hip. Je haalt er de lekkerste biohapjes en leuke, duurzame, handgemaakte spulletjes. Op iedere editie is een band aanwezig en wordt er live muziek gedraaid. De markt wordt gehouden op Strijp-S, dat vroeger Philipsterrein was, maar waar nu veel creatieve activiteiten worden georganiseerd en vindt iedere derde zondag van de maand (met uitzonderingen) plaats van 12:00 tot 18:00.

3. Rotterdamse Oogst Markt – Rotterdam

Alle heerlijke lokale producten uit Rotterdam en omstreken kun je op deze gezellige boerenmarkt vinden. De Rotterdamse Oogst Markt verkoopt veel meer dan enkel de oogst van die week, al komt het wel op dat principe neer. Het is een enorm gezellige markt, met typische Rotterdammers in de hoofdrol en is iedere zaterdag van 10:00 tot 17:00 geopend.

Foto: sabrina1987 · Panasonic DMC-GX80 · ISO 1000 · F 5.6 · 1/2000 SEC · 14 MM

4. Kaasmarkt – Gouda

Vanaf april 2021 kun je iedere donderdag de Kaasmarkt in Gouda weer bezoeken. Deze markt illustreert perfect hoe een oude markt eruit zou moeten zien. Je kunt het handjeklappen van de kaashandelaar over de markt horen galmen als ze onderhandelen over een kaas. Veel van de handelaren zijn in klederdracht en overal zie je prachtige, ronde, gele kazen. Een lust voor het oog, de mond én de camera!

Foto: amsterdamned · Canon EOS 70D · ISO 100 · F 5.6 · 1/100 SEC · 35 MM

5. Dwalerij – Tilburg

De Dwalerij is een gezellige, zondagse markt in het Dwaalgebied van Tilburg. Je vindt hier mooie, lokale producten zoals vintage kleding, vinyl en grafisch werk. Ook zijn er verschillende kraampjes met heerlijke hapjes en drankjes en ook hier kom je weer live theater en muziek tegen. Hoewel de markt voorlopig gesloten is, wordt er hard gewerkt aan een plan om ook volgens de maatregelen de markt te openen. Houd de website van de markt in de gaten voor meer nieuws daarover!

Foto: kimoostelbos · Panasonic DMC-GX80 · ISO 100 · F 6.3 · 1/125 SEC · 45 MM

6. Le Marie Marché – Den Haag

Le Marie Marché is geïnspireerd op de sfeer van de Franse markten. Je kunt er heerlijk shoppen of een koffietje drinken, maar ook een biertje kan gewoon. De markt reist ook regelmatig naar Leiden, dus de agenda is zeker de moeite van het in de gaten houden waard. 13 december en 20 december organiseert de markt een kerstmarkt. Vanwege de corona maatregelen moet je je wel even inschrijven voor deze markt, maar dat staat dan ook garant voor een dag sfeervol plezier.

7. Zeldzaam Mooi – Deventer

De Zeldzaam Mooi markt is een markt voor echte creatievelingen die een voorliefde voor kunst, cultuur en natuur hebben. Op deze markten vind je inspiratie voor alle leeftijden en echt mooie producten van kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers. De markt reist rond en tipt daarbij verschillende steden aan, zoals Groningen, Nijmegen en Deventer. Check de agenda op de website voor de precieze data en locaties.

Bekijk de kaart

Hieronder kun je een Google Maps kaartje vinden met de locaties daarop aangegeven. Klik op de rode cameraatjes om precies te lezen waar de markten te vinden zijn.

Tips voor straatfotografie

Straatfotografie kan af en toe best lastig en spannend zijn. Mag je wel zomaar van iedereen foto’s maken en, misschien nog wel belangrijker, durf je dat eigenlijk wel? Hieronder geven we je een paar tips voor het maken van straatfoto’s. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad gaat.

Kies de juiste lens

Vaak hebben fotografen de neiging om met een telezoomobjectief de straat op te gaan, zodat ze afstand kunnen nemen van de mensen die ze willen fotograferen. Een teleobjectief valt echter nogal op. Daarbij is het soms noodzakelijk om wat dichter bij je onderwerp te gaan staan, omdat er anders andere mensen voor je lens langs lopen. Kies daarom voor een lens met een kleinere brandpuntsafstand.

Foto: maaikezaal · Canon EOS R (Canon) · ISO 1600 · F 4.5 · 1/160 SEC · 105 MM

Meng je tussen de mensen en wees niet bang

Ga niet ergens aan de kant van de weg ongemakkelijk staan kijken, dan val je alleen maar op en zullen mensen bij jou in de buurt ook ongemakkelijk worden. Gedraag je alsof je thuis hoort in de menigte en wees niet bang om foto’s te maken. Je kunt je afvragen of iedereen het zomaar oké vindt dat je foto’s van hen maakt, maar als er niks van gezegd wordt, is dat vaak wel het geval.

Als iemand je toch vraagt de foto te verwijderen, is het wel zo netjes om dat te doen. Je wilt immers geen ruzie en daarbij wil je ook rekening houden met de gevoelens en ethische waarden van anderen. Wees verder benaderbaar, wees vriendelijk als mensen iets aan je vragen. Vaak zijn mensen ook gewoon nieuwsgierig.

Foto: milk · Olympus OM-D E-M5 · ISO 200 · F 11.0 · 0,4 SEC · 17 MM

Leg de sfeer vast

Probeer de sfeer van je straat in je foto te vangen. Dit kun je het beste doen door goed na te denken over welke instellingen je gaat gebruiken en welk standpunt je in gaat nemen. Wil je de hele straat vastleggen? Kies dan voor een klein diafragma, zodat zowel het onderwerp als de achtergrond goed scherp is. Wil je juist je onderwerp isoleren? Ga dan voor een groot diafragma, zodat je een kleine scherptediepte hebt.

Foto: karinvogt · NIKON Z 6 (NIKON CORPORATION) · ISO 400 · F 4.0 · 1/50 SEC · 52 MM

Het weer en het tijdstip

Ga niet alleen met mooi, zonnig weer de straat op. In straatfotografie zorgen deze weersomstandigheden juist voor de meest saaie beelden. Ga ook in de regen de straat op, of juist als het heel hard sneeuwt. Zo vang je veel meer sfeer in je foto. Let er wel op dat je je camera dan goed beschermt tegen de weersomstandigheden door bijvoorbeeld een beschermzak te gebruiken.

Je hoeft ook niet altijd op het midden van de dag de straat op te gaan. In drukke steden kun je heel vroeg in de ochtend bijzondere situaties tegenkomen. Of ga eens op pad tijdens of na de schemering. Zo leg je een heel ander beeld af dan wat er gewoonlijk gedaan wordt.

Foto: Fotografiecor · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 1250 · F 1.4 · 1/60 SEC · 85 MM

Bekijk de video!

Ben je benieuwd hoe een echte straatfotograaf aan het werk gaat wanneer hij slechts een paar uur de tijd heeft om dé perfecte foto te maken? Bekijk dan onderstaande video!

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig? Check dan de collectie Markten en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Staalwol fotograferen: zoek naar de extra dimensie

8 fotolocaties voor het maken van de mooiste avond- en nachtfoto’s