in

6 fotolocaties aan het IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste meer van Nederland en is voor velen een populaire locatie. Er wordt op gevaren en langs het meer liggen een hoop mooie fotolocaties. In dit artikel geven we je dan ook een paar prachtige fotolocaties aan het IJsselmeer en geven we je wat tips over fotograferen bij water.

Het IJsselmeer maakte vroeger deel uit van de Zuiderzee, maar werd een meer toen de Afsluitdijk in 1932 werd gebouwd. Inmiddels behoort het IJsselmeer tot één van de vele meren in Nederland. Het IJsselmeer is vernoemd naar de IJssel, een van de rivieren die in het meer uitlopen. Aan het IJsselmeer ligt ook het Markermeer, waar we al eerder een artikel over schreven.

In het artikel hieronder geven we je eerst een aantal fotolocaties aan het IJsselmeer. Daarna brengen we deze locaties nog even voor je in kaart en geven we je een aantal tips voor het fotograferen van water. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Als je op de donker gekleurde stukken tekst klikt, linken we je door naar een artikel over dat onderwerp. Ben je benieuwd naar wat mooie fotolocaties? Lees hier onze andere locatie artikelen.

1. Hindeloopen

Bij strandpaviljoen Hindeloopen ligt een rij paaltjes die al ontelbare keren is gefotografeerd. De lange rij loopt recht de zee in, waardoor veel fotografen de rij als lijn in de foto gebruiken. Dat zorgt vaak voor een mooi, symmetrisch en indrukwekkend beeld.

ijsselmeer

Foto: renevierhuis

2. Urk

Urk is een prachtig oud vissersdorpje met een grote, nog actieve, haven. De gebouwen zorgen voor een prachtig authentiek beeld. Ook de vuurtoren is onder fotografen een populair gebouw om vast te leggen. 

ijsselmeer

Foto: diana10 – ISO 320 · ƒ/11 · 40s · 14.5mm

3. Vlietermonument

De Afsluitdijk is natuurlijk waar het hele verhaal voor het IJsselmeer begon en het is dan ook niet meer dan logisch dat het monument dat vanwege de Afsluitdijk gebouwd is op deze lijst komt te staan. Het Vlietermonument bestaat uit een uitzichtpunt en een horecazaak, maar hetgeen dat het meest wordt gefotografeerd is het kleine steigertje dat voor het monument ligt. Op zoek naar meer monumenten? In dit artikel hebben we wat locaties voor je.

ijsselmeer

Foto: Corne102

4. Ketelbrug

De Ketelbrug ligt langs het IJsselmeer en vormt een verbinding tussen de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. We weten inmiddels dat bruggen erg fotogeniek zijn en de Ketelbrug is hier geen uitzondering op.

ijsselmeer

Foto: fveer

5. Stavoren

Stavoren is een prachtig en gezellig havenstadje waar je regelmatig visnetten in het water kunt zien liggen. Deze visnetten kun je op verschillende locaties in het IJsselmeer tegenkomen en zijn dus niet op één vaste locatie te vinden. Wel kun je op de Visserijkaart zien waar in de provincie gevist mag worden. Verder wordt ook het havenhoofd in Stavoren veel gefotografeerd.

ijsselmeer

Foto: bertnijholt – ISO 100 · ƒ/16 · 1 3/10s · 16mm

6. Kasteel Radboud

Kasteel Radboud ligt praktisch langs de oevers van het IJsselmeer, al wordt het van het meer gescheiden door een slotgracht en een dunne strook grond. Het kasteel is een prachtig, oud gebouw met een rijke geschiedenis, dat inmiddels is omgetovert tot museum. Ben je gek op het fotograferen van kastelen? Ook daar schreven we al een locatie artikel over.

ijsselmeer

Foto: dipo58kqpxqsypav – ISO 100 · ƒ/11 · 1/40s · 22mm

Fotolocaties aan het IJsselmeer op de kaart

Nu we alle fotolocaties aan het IJsselmeer voor je hebben beschreven, brengen we ze hieronder even voor je in kaart. Zo weet je ze zonder problemen te vinden.

Tips om het IJsselmeer te fotograferen

Als je op pad gaat naar het IJsselmeer, krijg je (logischerwijs) te maken met veel water. Vaak ligt dat water niet stil. Om ervoor te zorgen dat je weet hoe je daar precies mee om gaat, geven we je daarom hieronder drie tips voor het fotograferen van bewegend water. Lees ook: Tips om de Nederlandse waterlandschappen te fotograferen.

Een lange sluitertijd

Omdat water dus veelal beweegt, krijg je met een snelle sluitertijd vaak scherpe lijnen en reflecterende vlekken in je foto. Als je liever wat meer rust in je foto brengt, kun je dat doen door voor een wat langere sluitertijd te kiezen. Door je sluitertijd wat langer te maken, breng je meer rust in de foto. Het water vormt dan namelijk een soort zachte waas, in plaats van een hard oppervlak.

ijsselmeer

Foto: vdlaarfotografie – ISO 100 · ƒ/14 · 30s · 14mm

Neem een statief mee

Ga je voor een lange sluitertijd? Dan is een statief onmisbaar. Zo voorkom je dat er bewegingsonscherpte in de foto zit, omdat je je handen niet goed stil houd. De rest van de foto wordt dan mooi scherp, terwijl in het water dus wel bewust bewegingsonscherpte ontstaat.

ijsselmeer

Foto: Fotografiecor – ISO 400 · ƒ/16 · 90s · 28mm

Gebruik een polarisatiefilter

Wil je weerspiegelingen voorkomen? Dan komt een polarisatiefilter goed van pas. Een polarisatiefilter verduisterd je foto’s wat, omdat dit filter slechts vanuit één hoek licht binnenlaat. Zo voorkom je dus dat er weerspiegelingen in je foto komen. Weerspiegelingen kunnen echter ook heel mooi zijn. Wanneer je daarom gewoon graag je foto wat donkerder wilt hebben, maar wel een weerspiegeling wilt, kun je beter kiezen voor een ND-filter of een grijsverloopfilter.

ijsselmeer

Foto: john9999 – ISO 100 · ƒ/11 · 2 1/2s · 16mm

Bekijk de video!

Wil je meer weten over het nut van polarisatiefilters en hoe je ze precies gebruikt? In de video hieronder vertellen we je er alles over!

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad om het IJsselmeer te fotograferen, maar heb je nog even wat inspiratie nodig? In de galerij IJsselmeer zetten we de mooiste foto’s van dit meer voor je op een rijtje. Klik op de galerijtitel of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

ijsselmeer

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo pas je makkelijk een kleur aan in Photoshop

Diepte creëren in je landschapsfoto’s: twee Zoomers leggen uit