in

6 attributen om je fotografie mee op te leuken


8 april 2020, 09:58

Wil je een leuke foto maken, maar weet je even niet zo goed hoe? Dan kun je ervoor kiezen om attributen te gebruiken om je foto interessanter te maken. Veel dingen heb je waarschijnlijk al in huis of kosten niet veel in de aanschaf. Wij hebben er zes op een rijtje gezet.

Spiegels

Met spiegels kun je oneindig veel kanten op in je fotografie, met name om een reflectie te creëren. Spiegels hebben een sterk effect op de compositie van de foto: het kan bijvoorbeeld voor perfecte symmetrie zorgen waar dat anders niet is. Daarnaast kun je met spiegels manier een surrealistisch effect geven aan je foto’s. Richt je bijvoorbeeld een spiegel halverwege het gezicht, dan reflecteert die spiegel de ene helft van het gezicht, waardoor je gewoon een heel gezicht krijgt, maar dan net even anders. Of zet een paar spiegels tegenover elkaar. Op die manier gaat de weerspiegeling eindeloos door en komt je model of onderwerp dus ook meerdere keren in beeld.


Foto: Robertmolenaar

Sterretjes

Sterretjes zijn echt niet alleen leuk met nieuwjaar. Ook buiten de jaarwisseling zijn ze een dankbaar onderwerp om toe te voegen in een foto. Zo kun je er met een lange sluitertijd leuke lichttekeningen mee maken. Zo’n lichttekening kun je al maken met een sluitertijd van vijf seconden, maar langer kan natuurlijk ook. Let er dan wel op dat je je camera op een statief zet, zodat je geen last hebt van bewegingsonscherpte. Je kunt namelijk nooit je hand helemaal stil houden. Als je bij een langere sluitertijd uit de hand fotografeert, krijg je al snel wat bewegingsonscherptedoor de beweging van je hand. Zelfs de kleinste beweging kan al voor onscherpte zorgen. Daarom kan het handig zijn om je camera op een statief te zetten. Heb je geen statief? Zet je camera dan op een andere stevige ondergrond, zoals een tafel. Je kunt er dan eventueel een aantal boeken onder leggen om je je camera nog wat hoger te leggen als dat nodig is.


Foto: petter24

Staalwol

Ook met staalwol kun je hele gave foto’s maken met behulp van een lange sliuitertijd. Vooral in het donker is dit een goede toevoeging. Hoewel foto’s met staalwol er vaak indrukwekkend uitzien, is de techniek erachter niet heel lastig om te begrijpen. In dit artikel leggen we je tot in de puntjes uit hoe je je eigen staalwol foto kunt maken.


Foto: StevenLuchtmeijer

Gekleurd plastic

Met gekleurd plastic kun je heel makkelijk een kleurenfilter in elkaar zetten. Het enige wat je hoeft te doen is het plastic over je lichtbron te plaatsen. Dat is natuurlijk het makkelijkste als je lichtbron een lamp is, maar als je gebruikmaakt van natuurlijk licht, kun je dit ook nog steeds doen. Je moet dan alleen het plastic even vasthouden in plaats van het vast te maken. Het is wel handig om in dat geval een extra hulpje te hebben die het plastic even voor je vasthoud. Houd het plastic aan de kant waar het licht vandaan komt, het liefst recht voor een felle zonnestraal. Je zult niet helemaal hetzelfde effect krijgen als wanneer je het plastic op een lamp zou plakken, maar je kun nog steeds mooie, gekleurde lichtpoelen creëren. Let er wel op dat de schaduw van degene die het plastic vasthoud niet in beeld komt. Met een kleurenfilter kun je op een makkelijke manier een sterk kleurcontrast aanbrengen in je foto.


Foto: F. Dorsman

Rook

Door rook te gebruiken, breng je op een simpele manier abstracte vormen in je foto. Het kijken naar kringelende rook heeft op velen een verslavend effect en als je het goed gebruikt kun je er hele toffe foto’s mee maken. Wil je los rook fotograferen dan werkt wierrook perfect. Het geeft mooie rookkringeltjes en is niet al te duur om aan te schaffen. Wil je een portret maken waarbij je model in de rook staat? Dan kun je voor een rookmachine of rookstaven kiezen. Als je op locatie gaat shooten is een rookmachine misschien iets minder handig, aangezien je deze ook moet aansluiten op elektriciteit en je het natuurlijk ook allemaal mee moet nemen. Rookmachines zijn echter vaak helemaal niet zo duur en kun je meerdere keren gebruiken, in tegenstelling tot rookstaven. Het voordeel van rookstaven is natuurlijk het feit dat ze lekker handzaam zijn, daarbij komt er verassend veel rook uit zo’n staaf en kun je ook voor verschillende kleuren rook kiezen. Inspiratie opdoen voor fotograferen met rook? Wij maakten een OneShot video over fotograferen met rook.


Foto: hat53

Lensball

De lensball is een geliefd attribuut bij veel fotografen. Het is een bol van 100% zuiver, massief, transparant glas. Een lensball werkt, door de bolling, eigenlijk als een soort extra lens. Met een lensball rek je je onderwerpen uit en draai je ze 180 graden. Dit geeft een interessant beeld, en kan voor mooie, surrealistische foto’s zorgen. Vooral bij landschappen en architectuurfoto’s wordt dit vaak ingezet om een uniek perspectief te bieden. Bij veel fotowinkels kun je een lensball aanschaffen.


Foto: annemiek89

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

ND-filters: de verschillen tussen grijsfilters uitgelegd

Tips – 5 ideeën om in je achtertuin te fotograferen