in

50 dagen met de 50 mm. standaard lens

Dave Zuuring

Eind 2016 kreeg ik van een medefotograaf uit de fotoclub de vraag; “wat ga jij nou nog eens anders doen in je fotografie? Welke uitdaging heb je of ga je nog aan? Kun je wel anders of beter, dan wat je doet op landschappelijk fotografievlak?”. Vlak daarna ontstond het idee voor de 50 dagen 50 mm challenge.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Uiteraard heb je dan wel een 50 mm. lens nodig, mijn Canon EF 50 mm. f/1.4 USM was helaas in 2016 gevallen en na 5 jaar kapot. Een nieuwe 50 mm. was zo geregeld via CameraNU.nl en Sigma Benelux die mij hun 50 mm. Art f/1.4 lens beschikbaar wilden stellen voor de challenge.

Bezoek een auto schowroom en vraag of je mag fotograferen. Speel met je compositie en scherptediepte. Sigma Art 50 mm. f/1.4

50mm is een van de vele praktische brandpuntsafstanden. Alles over de verschillende bereiken leer je in deze basiscursus!

Aanpak

In 2011 had ik al eerder een 50 dagen 50 mm. gedaan, Daardoor wist ik al een klein beetje wat me te wachten zou staan. Toen de Sigma Art 50 mm. f/1.4 lens 2 maart binnenkwam ben ik direct begonnen.

Pragmatisch en zonder een of ander plan dan dat er dagelijks een foto op 50 mm. geschoten moest worden. Het idee was slechts 1 foto per dag te schieten. Maar al vrij snel, dankzij het plezier dat ik met de 50 mm. lens heb, maakte ik voortdurend reportages (www.nldazuu.com).

Daarbij schreef ik korte blogjes en gebruikte ik slechts een of twee woorden als titel. Zo maakte ik een serie rondom Supercars, Dichtbij, Portret, Verkiezingen, Teamwork, IKEA en Chipclean. Deze plaatste ik dagelijks op mijn website http://nldazuu.com/category/vastleggen/50-mm-challenge/ en deelde ik via facebook. Een andere spelregel die ik wel overtrad was dat ik niet iedere dag hetzelfde zou plaatsen. Maar als liefhebber van bloesem, kon ik dit niet helemaal voorkomen dit voorjaar 😉

Al jaren geniet ik van fraaie opnames van bloemen. Nu had ik eindelijk zelf de kans om dit vast te leggen. En ik vond het dicht bij huis. Super vrolijk kwam ik thuis en bij het terugzien van deze foto ben ik nog steeds verbluft over de scherpte! Canon EF 50 mm. f/1.8 STM

Apparatuur

Naast de majestueuze Sigma Art 50 mm. heb ik tijdens de 50 mm challenge diverse 50 mm lenzen aan de tand kunnen voelen. Bijvoorbeeld de plastic fantastic Yongnuo 50 mm. f/1.8. De Canon EF 50 mm f/1.8 STM en Canon EF 50 mm. f/1.2 L USM lenzen. Deze kreeg ik tijdelijk in bruikleen via CameraNU.nl. Deze lenzen gebruik ik in combinatie met mijn Canon 5DMKIII.

Omdat ik de lens en camera iedere dag mee op pad nam, was een eenvoudige onopvallende schoudertas een must. Daarin bevond zich in elk geval mijn draagriem, een reserve accu, Lee filter ring en houder (compatible met de Sigma Art 50 mm. f/1.4), de Lee Landscape polarizer en statiefplaat. In mijn auto ligt altijd al het statief en mijn filters, mocht ik deze nodig hebben. Zo kon ik eigenlijk alles fotograferen wat op mijn pad komt tijdens deze #nldazuu50mmchallenge. En o’ja tip: laat nooit je spullen in de auto. Nooit! Dus denk goed na wat je meeneemt en welke tas het comfortabelste is bij je dagbesteding.

Ook met enig passen en meten in architectuur in Arnhem tijdens het blauwe uur kunnen beoefen tijdens de #nldazuu50mmchallenge. Zeiss Planar 50 mm. f/1.4 T. Deze lens kreeg ik ter beschikking van fotovriend Ed Coenen tijdens de 50 dagen 50 mm. uitdagend want geen autofocus.

Leren

De 50 mm lens is niet voor niets een standaardlens en dus leer je al vrij snel dat je voetenwerk, je composities, het kijken naar je onderwerp belangrijker wordt dan als je met een zoomlens werkt. Ook heb ik gemerkt dat ik veel meer binnen ben gaan fotograferen, vooral de serie Supercars en IKEA zijn daar een goed voorbeeld van.

Ook durf ik na ruim 50 dagen te zeggen; ‘Meer heb je niet nodig’, want weidse landschappen kun je ook perfect maken door te kiezen voor panorama’s en als ik geen filters bij me heb, dan kies ik wel voor HDR of ‘expose-to-the-right’ techniek. Ga je struinen, op pad om nieuwe fotomomenten te ontdekken dan is dit een handige set om mee te nemen. Want in mijn geval ben ik nogal geneigd na te denken over mijn foto’s vooraf en is het spontane er normaliter vanaf.

Immers ik probeer normaliter de foto die ik wil maken al vooraf te visualiseren en niet klik-klak plaatjes te maken. Tijdens een 50 mm challenge ben je wel voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën om te fotograferen en soms schrijf ik die op. Alleen tot dusver ben ik er in geslaagd om door te letten op wat er om mij heen gebeurt de beelden te maken waar ik enthousiast van word.

Ingegaan op het aanbod van Ton Niessing van Chipclean om de Sigma en de Canon 50 mm. te laten kallibreren om zo tijdens de test week met de perfecte scherpte te werken!

Sociaal

Omdat een tweetal fotovrienden (Aline van Weert en Jose Gieskes) ook besloten mee te doen en hun dagelijkse 50 mm beelden te delen via Facebook zijn we de #nldazuu50mmchallenge gaan gebruiken. Zo behoud je motivatie en krijg je vooral inspiratie, naast dat het leuk is om te zien wat zij er dagelijks van maken. Tussentijds zijn nog een aantal andere fotografen aangehaakt en zo wordt het nog leuker.

Kortom, je leert er enorm veel van en als 50 dagen je teveel lijkt, begin gewoon eens met 1 dag alleen deze lens of tijdens een foto-uitje slechts een lens te gebruiken. Ga je langer door met de 50 mm challenge dan krijgt je creativiteit een enorme boost en dankzij de licht sterke lenzen ontdek je ook wanneer spotmeting, AUTO ISO en backbutton focussing goed van pas komen.

Wil je zelf beginnen? Maakt het jezelf dan gemakkelijk door vooraf een lijstje te maken met ideeën van onderwerpen. Plak die op je beeldscherm of leg deze digitaal aan. Bijvoorbeeld fotolocaties die je al langer wilde bezoeken. Maar wat ook kan helpen is om eens te googlen op 50 mm challenge, geheid dat er lijstjes met inspiratie te vinden zijn. Of vraag via je social media gewoon om ideeën. Als je er zo al 10 of 15 hebt en jezelf telkens 1x in die 15 dagen ertoe aanzet om over na te denken ontwikkel je naast je kennis van je camera, je fotografie ook je creativiteit.

Na werktijd even naar de loonse en drunense duinen. Daar trof ik deze familie die zchtbaar genoten van elkaar. Het parasolletje was op de zandvlakte een opvallende verschijning. Canon EF 50 mm f/1.2 L USM

En heb je geen fullframe camera maar een APS-C of een systeemcamera met een 35 of 50 mm lens, geen paniek je went vanzelf aan de beeldhoek en zult dankzij de portretstand of ontdekken van panorama techniek ook de wat wijdere foto’s kunnen maken. Maar geheid dat je vrolijk wordt van de scherpte-diepte effecten en de scherpte die deze lens ook op die camera’s biedt!

Oftewel: aarzel niet en besef dat je het voor jezelf doet, het voeden van de passie die fotografie heet, wedden dat je ervan leert?

Andere dingen doen. Camera in de hand en door de IKEA heen wandelen en fotograferen en spelen met scherpte diepte en composities. Sigma Art 50 mm. f/1.4
En op het einde een oer Hollandse plaat kunnen schieten van de koeien die net in de wei waren. Canon EF 50 mm. f/1.2 L USM.

We geven je vijf redenen om een 50mm F/1.8 te kopen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Begin met urbex-fotografie

12 fotolocaties om ijsvogels te fotograferen