in ,

5 tips voor het fotograferen van water en olie

Marloes van Antwerpen

Met water en olie kun je mooie creatieve, abstracte foto’s krijgen. Maar hoe maak je nou deze gekleurde bubbelfoto’s? We geven je tips!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Benodigdheden

– Glazen ovenschaal met handvaten of een andere glazen bak
– Iets waardoor je de schaal boven de grond kunt plaatsen (boeken of 2 stoelen)
– Water
– Olie (olijfolie, zonnebloemolie)
– Gekleurd papier, mooi cadeaupapier of andere leuke felgekleurde items
– Lamp
– Bij voorkeur een macrolens, of een andere lens die dichtbij kan scherpstellen

2. Set-up

Bij het fotograferen water en olie is het belangrijk op welke manier je je opstelling maakt. Het gemakkelijkste is om te werken met een glazen bak (bijvoorbeeld een ovenschaal) die je laat steunen op iets. De bedoeling is dat je dan onder die bak een fel gekleurde ondergrond kunt maken. Dit kun je doen van bijvoorbeeld cadeaupapier, gewoon papier, flessendoppen of bijvoorbeeld een fel stuk stof. Ook hierin kun je creatief zijn: in de herfst kun je bijvoorbeeld fel gekleurde bladeren gebruiken. Richt daarna de lamp op je ondergrond, zodat de kleuren goed fel zichtbaar worden. Je kunt ook levensmiddelenkleurstof gebruiken om bepaalde delen te kleuren van de bubbels. Hiervoor is een pipetje handig. Dit zijn allemaal extra elementen die je kunt gebruiken om je foto’s nog unieker te maken. Je kunt er ook voor kiezen om een diepere bak te gebruiken, bijvoorbeeld een vaas of aquarium, en deze op de grond neer te zetten met een papier eronder. Als je wat meer water in de bak doet, krijg je ook afstand tussen je ondergrond en je druppels.

Een ondergrond met een patroontje kan leuke effecten opleveren! (foto: petter24)

3. Bubbels maken

Als je de olie en het water in de schaal hebt gedaan, kun je met een lepel roeren om bubbels te maken. Je zult merken dat de bubbels eerst snel bewegen, maar steeds trager gaan. Dan kun je gaan fotograferen! Als je kleinere bubbels wilt kun je deze krijgen door bijvoorbeeld met een rietje bubbels uit elkaar te ‘prikken’ of door te blazen. Als je een drupje afwasmiddel toevoegt, worden de bubbels wat minder ”plat”.

Kleinere bubbels kun je maken door met een lepel of rietje te roeren. (foto: beeldbewerking)

4. Objectief

Het is gemakkelijk, als je de druppels groot in beeld wilt brengen, dat je dichtbij scherp kunt stellen. Hier is een macrolens erg geschikt voor! Als je geen lens hebt die dichtbij kan scherpstellen, kun je ook een andere lens gebruiken en daarna croppen om de bubbels toch groot in beeld te krijgen.

Hier zie je dat de bubbels mooi groot in beeld zijn gebracht. (foto: sandravalkenburg)

5. Instellingen

Je wilt genoeg scherpte voor de druppels, maar niet zo veel dat je de achtergrond niet meer wazig hebt. Of dit moet juist je bedoeling zijn, omdat je er een mooi printje onder hebt liggen. Als je de foto niet té scherp wilt hebben, kun je het beste niet met een te klein diafragma werken (hoog f-getal), dus niet F 22. De truc is om de balans te zoeken waardoor je druppels wel scherp zijn, maar je achtergrond vaag genoeg. De bubbels zullen in beweging zijn, dus je sluitertijd mag niet te traag zijn. Je ISO kun je het beste laag houden, om kans op ruis te verminderen. Lees hier meer over de belichtingsdriehoek. Als je merkt dat er te weinig licht is om een juiste sluitertijd te gebruiken, kun je zoeken naar een fellere lichtbron. Dit kan een lamp zijn, maar bijvoorbeeld ook in de buurt van een groot raam. Vanaf een statief werken is een mogelijkheid, maar dan ben je wel wat beperkter in het snel maken van composities. Houd er rekening mee dat de bubbels in beweging zijn!

Alle druppels zijn goed scherp op deze foto. (foto: cvthazn)

Inspiratie

Wil je wat voorbeelden of inspiratie? Bekijk dan de collectie olie en water!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands camera of objectief?

Voorkom deze fotografie fouten tijdens je vakantie| Vakantie fotografie tips