in

5 tips voor een spannend contrast in je foto

Eline Sips

Contrast kan je op meerdere manieren toevoegen aan je foto. Wat voor contrasten zijn er en hoe verhoog je deze verschillen? Je leest het in deze vijf tips!

Wil je de kleuren en contrast in jouw foto’s leren beheersen? Bekijk dan onze Cursus Kleur & Contrast

Contrastverschillen kan je in sommige gevallen ook terugzien in je histogram. Hoe dat werkt lees je in deze fotodokter.

Tip 1 Gebruik tegenlichtsituaties

Tegenlichtsituaties zijn perfect om mooie silhouetten te creëren. De donkere figuren en omlijningen steken in dat geval mooi en haarscherp af tegen een lichte achtergrond. Het contrast tussen licht en donker kan je eenvoudig nog extra aanzetten in je nabewerking, door zwarttinten en hooglichten extra aan te zetten.

puckscheres

Tip 2 Kleurcontrast

Een andere prachtige contrastvorm is kleurcontrast. Tegengestelde kleuren werken versterkend voor je foto. Denk hierbij aan oranje/blauw, rood/groen en geel/paars. Een blauwe lucht boven een herfstlandschap is een natuurlijke vorm van deze contrastsoort. Door zelf ook bewust kleurcontrast toe te voegen, door bijvoorbeeld na te denken over kledingkeuze of een achtergrondkleur, kan je nog meer uit je foto’s halen.

Tip 3 Kies voor zwart-wit

Wanneer er sprake is van een situatie met weinig kleurcontrast, kan je ervoor kiezen om je foto om te zetten in zwart-wit. Door de omzetting worden contrasten tussen licht en donker extra benadrukt. Hoe minder grijstinten je in je foto hebt, des te sterker het contrast in je foto naar voren komt.

Foto: endymion7
Model: robijn

Tip 4 Contrastrijke onderwerpen

Naast contrast in licht en kleur kan je natuurlijk ook kiezen voor een contrastrijk onderwerp. Denk hierbij aan arm en rijk, stad en natuur of een groot en klein persoon. In journalistieke fotoreportages wordt er vaak gebruik gemaakt van dit soort contrasten.

richmors

Tip 5. Kies voor harde en haarscherpe lijnen

Door harde overgangen te creëren tussen de verschillende elementen in je foto, kan je ieder type contrast extra benadrukken. Scherpte speelt daarbij een belangrijke rol. Het autofocussysteem van je camera werkt namelijk ook door het contrast te meten tussen meerdere pixels. ‘Scherp’ betekent dat er veel contrast is. Onscherpte houdt in dat er een vloeiende overgang is.

Bekijk ook deze video over het fotograferen met grote contrasten:

Wil je lezen hoe contrast en autofocus samenhangen? In deze fotodokter over scherpstelpunten wordt het helemaal uitgelegd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf veelgemaakte fouten bij het instellen van je camera

Vier creatieve foto ideeën om thuis te proberen