in

5 tips voor de mooiste paddenstoelen macrofoto’s

9 oktober 2018, 10:00

Een paddenstoel is een fijn onderwerp (om te oefenen) met macrofotografie. Paddenstoelen blijven gewoon stilstaan, terwijl jij de tijd neemt om vanaf een statief verschillende instellingen uit te proberen. Hieronder geven we je een paar tips voor het fotograferen van paddenstoelen.

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

Cursus paddenstoelenfotografie

Ter ere van het 1 jarig bestaan van de Zoom Academy geven wij een gratis cursus Paddenstoelenfotografie weg. De cursus is te activeren via de actiecode: herfst en vind je hier. Let op deze code is beperkt geldig.

Speel met je compositie en standpunt

Een paddenstoel vliegt niet weg, dus je hebt alle tijd om meerdere composities uit te proberen en verschillende standpunten in te nemen. Vaak worden paddenstoelen van opzij gefotografeerd, maar van de onderkant zien ze er vaak nog spectaculairder uit dan van de bovenkant.

ericdevroome46

Zoek een makkelijk benaderbaar onderwerp

Soms staat een paddenstoel laag bij de grond, verborgen tussen de wortels van een boom, en krijg je hem moeilijk in beeld. Kies daarom voor een exemplaar dat wat hoger op een boomstronk of een dode tak staat. Deze is toegankelijker en makkelijker vanuit verschillende posities te fotograferen.

Zorg voor een rustige achtergrond

Door een paddenstoel te kiezen die gemakkelijk te benaderen is, heb je bovendien minder snel last van storende elementen in de achtergrond. Zo blijft het gehele beeld rustiger.

belg50

Gebruik een groot diafragma voor een geringe scherptediepte

Met een groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8) creëer je een kleine scherptediepte, waardoor blaadjes in de achtergrond mooi onscherp worden en een prachtig kleurrijk bokeh vormen rondom de paddenstoel.

Kraaij

Teranique

Fotografeer op verschillende tijdstippen

Ga bij paddenstoelenfotografie op verschillende tijden van de dag op pad. Het zogeheten gouden uur zorgt vaak voor de mooiste gouden herfsttinten. Daarbij komen de soms felle kleuren van de paddenstoel ook goed naar voren.

In de Zoom Academy Cursus Macrofotografie gaan we nog een paar stappen verder. Hier behandelen we de basisinstellingen tot en met de nabewerking.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

live lezersreisverslag vanuit Canada | Paradijs voor wildlife-fotograferen | door GoCanada en Air Transat

Expertuitdaging: Sfeervolle schemeringen