in

5 tips om te werken met patronen en symmetrie in je foto


10 februari 2020, 12:44

Spannende patronen of het gebruiken van symmetrie kan een saaie foto interessant maken. Zeker met architectuur- en landschapsfoto’s kunnen symmetrie en patronen iets toevoegen aan de beeldervaring. Dus ga de volgende keer op pad met deze 5 tips in je achterhoofd!

Zet het raster aan

Allereerst, een hele praktische tip die symmetrie fotograferen een stuk makkelijker kan maken: zet het raster aan. Het raster kun je gebruiken als hulplijn om je beeld goed in het midden te zetten, of juist om de horizon recht te houden. Wat misschien op het eerste oog niet een symmetrisch beeld lijkt, kan door het juiste perspectief een stuk symmetrischer worden. En het raster kan je erbij helpen om je compositie goed symmetrisch neer te zetten. Mocht je geen digitale zoeker hebben maar wel behoefte hebben aan een raster, dan kan je het matglas van je zoeker vervangen door een ‘focusing screen met raster’.


Foto: frankquax

Zet het (elektronische) waterpas aan

Veel camera’s hebben een optie om het waterpas aan te zetten. Vaak kun je deze aanzetten door het display te veranderen. Het waterpas kan je helpen om de camera goed recht te houden, en dit kan helpen met het rechtzetten van je beeld. Natuurlijk kun je naderhand ook tijdens de nabewerking je foto rechtzetten, maar het is goed om er met het maken van de foto al rekening mee te houden. Het kan namelijk zo zijn dat je door het rechtzetten teveel moet croppen, en dat is natuurlijk zonde van je foto.


Foto: jpstairs


Foto: griekodehaan

Denk aan contrasten

Als je patronen op de foto wilt zetten dan moet je een goed oog hebben voor vormen en contrasten. Ga hier dus specifiek naar opzoek. Denk niet alleen aan verschillende kleuren, maar ook aan lichte en donkere vlakken. Vergeet daarnaast niet om te letten op kleine vlakken en details. Een patroon kan zomaar naar voren komen als je er een beetje op let. Heb je een foto gemaakt maar komt het patroon er niet zo mooi uit? Het kan uiteindelijk helpen om je foto om te zetten naar zwart-wit. Hierdoor komen de vormen, schaduwen en contrasten soms beter naar voren.

Wil je beter patronen leren herkennen in de natuur? Lees dan deze basiscursus!


Foto: Rob Bekker

Denk aan de lijnen in de foto

Bij architectuur kun je vaak mooie strakke lijnen vinden. Zoek interessante gebouwen op met lijnen en kozijnen, die geven al snel een leuk patroon. Gebouwen hebben vaak een hoge mate van symmetrie. Maar niet alleen buiten kun je patronen en symmetrie vinden, ook binnen! Denk hierbij aan trappenhuizen of bogen. Deze kun je in je voordeel gebruiken voor een foto met een duidelijk patroon.

Wil je meer tips over symmetrie? Lees dan ons artikel met 6 tips!


Foto: corvee1r


Foto: nak-kos

Laat reflecties in je voordeel werken

Een reflectie geeft een perfecte symmetrie. Als je een spiegelend oppervlak hebt zoals water op een spiegel kun je prachtige symmetrische beelden maken. Probeer dit dus ook in je voordeel te gebruiken. Veel objecten uit de natuur zijn namelijk niet altijd perfect symmetrisch. Dus een glimmend oppervlak kan je helpen met een symmetrisch beeld!

Aan de slag met reflecties? In dit artikel geven we nog meer tips!


Foto: phaaksma

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is de winnaar van de Panasonic fotowedstrijd ‘architectuurfotografie’!

Een keer wat anders: variatie in je macro onderwerpen