in

5 ideale onderwerpen om deze herfst te fotograferen – Inclusief tips


5 oktober 2019, 17:30

De herfst is hét hoogseizoen voor de fotograaf, van prachtige boswandelingen tot de vogeltrek en spinnenwebben. Dit zijn 5 herfst onderwerpen die je niet mag missen, inclusief tips!

Spinnen en spinnenwebben

Tijdens de herfst worden spinnen weer erg actief, en gaan volop spinnenwebben maken. Iedereen heeft tijdens de herfst wel een grote kruisspin in de tuin die in het midden van zijn web hangt. Spinnenwebben worden echt prachtig als er in de ochtend dauwdruppels aan hangen. Gecombineerd met tegenlicht geeft dit spectaculaire foto’s.

Een extra tip om spinnenwebben te fotograferen: stel een groot diafragma in (laag f-getal). Zo kun je goed scherpstellen op het spinnenweb en is de achtergrond onscherp. Gebruik indien mogelijk een statief en macro=objectief: spinnen zitten vaak goed stil en dan kun je in alle rust perfect handmatig scherpstellen.


Foto: Gilles147

Vogeltrek

De herfst is ook de tijd van het jaar dat sommige vogels weer naar het zuiden trekken. Kievieten en zwaluwen gaan zich in grote getalen voorbereiden op de vogeltrek. Daarnaast komen grotere vogels zoals ganzen en eenden juist onze kant op om te overwinteren.

Wil je graag grote groepen trekvogels fotograferen tijdens hun vogeltrek, dan is de beste plek langs de Hollands-Zeeuwse kust. De vogels trekken namelijk vaak langs de kustlijn van noord naar zuid. Andere vogels komen juist van landinwaarts en volgen de rivieren.

Wil je de vogels dichtbij hebben? Hier dan een goede tip: als je een tuin of een balkonnetje hebt, hang dan vetbollen of speciale repen met granen en noten op voor de vogels. De vogels die in ons land verblijven moeten zich voorbereiden op de winter en kunnen daarvoor wel wat hulp gebruiken. Door eten voor de vogels op te hangen in de tuin komen de vogels graag langs en heb je een goed moment om te fotograferen!


Foto: Hanskool

Slakken

Als het net heeft geregend en het buiten vochtig blijft, komen de slakken weer tevoorschijn. Een slak bestaat voor een groot deel uit water, en voor het slijmspoor moet hun lichaam ook vochtig zijn. Daarom kruipen sommige slakken pas uit hun verstopplek als de omgeving vochtig is.

Tip voor slakken: kijk of je een compositie met tegenlicht kunt vinden, zodat het licht mooi door de slak schijnt. Neem daarnaast een laag standpunt in.


Foto: Jodokuscul

Paddenstoelen

De herfst is ook de uitgelezen tijd om weer het bos in te gaan en daar van alles te gaan fotograferen. Als het net heeft geregend dan schieten de paddenstoelen weer uit de grond!

Als je het bos in gaat zul je waarschijnlijk wel wat paddenstoelen tegenkomen. Maar in het bos is het vaak redelijk donker. Dus let goed op het licht. Stel een lange sluitertijd in, of probeer te werken met een (externe) flitser. Je kunt ook een zaklampje meenemen, dit kan hele interessante resultaten geven!

Neem ook een pittenzak of rijstzak mee om een statief te improviseren als je werkt met lange sluitertijden. Een normaal statief is vaak niet helemaal geschikt om van een echt laag standpunt te fotograferen.

Tip voor het fotograferen van paddenstoelen: neem een laag standpunt in! Kleine paddenstoelen zijn juist leuk op beeld te krijgen als je van laag fotografeert. Hierbij kan het handig zijn om de live-view optie van je camera aan te zetten omdat het moeilijk kan zijn om te compositie te bepalen. Speel ook wat met de witbalans; erg warme of koude kleuren kunnen een goede sfeer geven in de foto. Als je in RAW fotografeert kun je bij de nabewerking de witbalans ook nog aanpassen.

Lees hier ons artikel over paddenstoelenfotografie.


Foto: Doriene

Bladeren

Net als paddenstoelen zijn bladeren ook prachtig om te fotograferen in het bos. Tijdens de herfst veranderen ze allemaal van kleur en word het bos een plaatje met veel verschillende kleuren. Rode, gele, en oranje bladeren vormen een heus kleurenspektakel. Dus pak je kans om deze prachtige kleuren te fotograferen.

Tip voor het fotograferen van bladeren: de kleuren van de bladeren komen intenser en beter over als je fotografeert met tegenlicht. Als de zon of een lichtbron door het blad heen schijnt beginnen de bladeren echt te stralen. Probeer het zelf eens uit!

Lees hier ons artikel om te leren hoe je de perfecte herfstkleuren naar boven haalt.


Foto: loeffen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony A9II – Voor sport en journalisten

Een eigen fotostudio – hoe begin je?