In het artikel hieronder geven we je verschillende locaties voor het fotograferen van de mooiste botanische tuinen. Daaronder zetten we alle locaties voor je in kaart en geven we je een aantal tips voor als je gaat fotograferen in een dergelijke tuin.
1. Leiden
Hortus Botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. In 1590 werd de tuin al aangelegd en in de eeuwen daarna werden de tuinen uitgebreid. De hortus is natuurlijk ook te bezoeken en organiseert regelmatig activiteiten. Je kunt hier rustig wandelen en genieten van de enorme collectie planten.
2. Haren
Hortus botanicus Haren is een van de grootste en oudste botanische tuinen van ons land. Je kunt heerlijk genieten en ronddwalen in deze tuin. De tuin is maar liefst ruim 20ha groot en werd aangelegd door apotheker Henricus Munting die planten uit allerlei streken verzamelde. Inmiddels gebruikt de Universiteit van Groningen de tuin voor wetenschappelijk onderzoek.
3. Amsterdam
De hortus botanicus in Amsterdam is een prachtig gebouw met behoorlijk grote kassen. De tuin heeft verschillende soorten kassen en tuinen, waaronder een schitterende vlindertuin. Je vindt hier de mooiste vlinders en dat is natuurlijk geweldig om te fotograferen. Vergeet zeker je macrolens dus niet wanneer je op bezoek gaat bij deze botanische tuin.
4. Kerkrade
Hortus botanicus Kerkrade is de enige botanische tuin in Kerkrade. De tuin werd aangelegd om mijnwerkers te onderwijzen in bomen en planten. Toen de staatsmijnen niet meer werden gebruikt, raakte de tuin in verval, maar later werd deze weer opgeknapt. Je kunt hier inmiddels enorm veel soorten planten vinden en de tuin is opgedeeld in verschillende delen.
5. Nijmegen
Hortus botanicus Nijmegen heeft prachtige tuinen en een heuse theetuin. Je kunt geweldig wandelen en fotograferen in de tuin en je vind er enorm veel bijzondere soorten. Zo groeien er veel bedreigde planten die in hun natuurlijke omgeving geplant zijn. In totaal telt de tuin ongeveer 580 prachtige soorten planten.
Op de kaart
Op het kaartje hieronder kun je de locaties die we hierboven voor je hebben beschreven vinden. Klik op de rode camera om achter het adres van de locatie te komen. Wist je dat er in Nederland wel 27 tuinen zijn die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Informatie over al die tuinen vind je op de website van de NVBT.
Tips voor het fotograferen van botanische tuinen
Wanneer je op pad gaat voor het fotograferen van botanische tuinen, kun je alle kanten op. Om je een beetje een idee te geven, geven we je hieronder een aantal tips voor het fotograferen in botanische tuinen. Zo kun je straks goed voorbereid op pad.
Maak een plan
Botanische tuinen zijn prachtig, daar zijn we het allemaal over eens. Je kunt hier schitterend fotograferen. Zo kun je ervoor kiezen om overzichtsfoto’s of landschapsfoto’s te maken, maar je kunt ook gaan voor macrofotografie of portretfotografie. Wat je ook wilt gaan fotograferen, het is belangrijk dat je een plan maakt. Bedenk wat voor foto’s je wilt maken en pas je apparatuur daarop aan.
Macrofotografie in botanische tuinen
Botanische tuinen zijn natuurlijk de perfecte plek voor macrofotografie en wanneer je graag macrofoto’s maakt, is het echt een aanrader om een bezoek te brengen aan een van deze tuinen. Het is ook een geweldige plek om te oefenen, aangezien veel hier te vinden is. Ook vlindertuinen en insectentuinen zijn perfect. Wil je meer leren over macrofotografie? Volg dan de cursus Macro & Close-up.
Neem de tijd
In een botanische tuin heb je alle tijd van de wereld voor het maken van die ene, prachtige foto. Neem die tijd dan ook. Dwing jezelf niet om op het juiste moment de juiste foto te maken, je bent hier juist voor de oefening. Zorg er ook voor dat je op tijd in de tuin bent, dan zijn er nog niet te veel mensen en heb je veel ruimte.
Inflitsen
Het kan zijn dat de lichtomstandigheden tegenvallen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je te maken hebt met erg hard licht, waardoor je te harde schaduwen krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld bloemen fotografeert, kun je er dan voor kiezen om een klein reflectiescherm te gebruiken. Als je insecten in de tuin fotografeert wordt dat lastiger, je kunt er dan voor kiezen om in te flitsen. Ook dat kan niet voor het gewenste effect zorgen, als je geen reportageflitser hebt, kun je ervoor kiezen om een filtertje of folie over je flitser te plaatsen. Dat maakt het licht wat diffuser, waardoor je te maken krijgt met mooi zacht licht.
Inspiratie nodig?
Ga je binnenkort op pad en heb je nog wat inspiratie nodig? In de galerij Botanische tuinen en kassen verzamelden we de mooiste foto’s. Klik op de galerijnaam, of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.