in

5 fotolocaties om botanische tuinen te fotograferen

Botanische tuinen zijn een plek van prachtige inspiratie. Allerlei soorten fotografen komen op deze tuinen af en dat is niet zo gek, want vaak staan er een hoop bijzondere planten. In dit artikel geven we je dan ook een paar locaties voor het fotograferen van de mooiste botanische tuinen.

In het artikel hieronder geven we je verschillende locaties voor het fotograferen van de mooiste botanische tuinen. Daaronder zetten we alle locaties voor je in kaart en geven we je een aantal tips voor als je gaat fotograferen in een dergelijke tuin. 

1. Leiden

Hortus Botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. In 1590 werd de tuin al aangelegd en in de eeuwen daarna werden de tuinen uitgebreid. De hortus is natuurlijk ook te bezoeken en organiseert regelmatig activiteiten. Je kunt hier rustig wandelen en genieten van de enorme collectie planten.

Foto: fotohela – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/6400s · 100mm

2. Haren

Hortus botanicus Haren is een van de grootste en oudste botanische tuinen van ons land. Je kunt heerlijk genieten en ronddwalen in deze tuin. De tuin is maar liefst ruim 20ha groot en werd aangelegd door apotheker Henricus Munting die planten uit allerlei streken verzamelde. Inmiddels gebruikt de Universiteit van Groningen de tuin voor wetenschappelijk onderzoek.

Foto: Diganiet

3. Amsterdam

De hortus botanicus in Amsterdam is een prachtig gebouw met behoorlijk grote kassen. De tuin heeft verschillende soorten kassen en tuinen, waaronder een schitterende vlindertuin. Je vindt hier de mooiste vlinders en dat is natuurlijk geweldig om te fotograferen. Vergeet zeker je macrolens dus niet wanneer je op bezoek gaat bij deze botanische tuin.

Foto: StefanDekker – ISO 400 · ƒ/5 · 1/40s · 35mm

4. Kerkrade

Hortus botanicus Kerkrade is de enige botanische tuin in Kerkrade. De tuin werd aangelegd om mijnwerkers te onderwijzen in bomen en planten. Toen de staatsmijnen niet meer werden gebruikt, raakte de tuin in verval, maar later werd deze weer opgeknapt. Je kunt hier inmiddels enorm veel soorten planten vinden en de tuin is opgedeeld in verschillende delen.

Foto: ronab – ISO 100 · 1/200s · 50mm

5. Nijmegen

Hortus botanicus Nijmegen heeft prachtige tuinen en een heuse theetuin. Je kunt geweldig wandelen en fotograferen in de tuin en je vind er enorm veel bijzondere soorten. Zo groeien er veel bedreigde planten die in hun natuurlijke omgeving geplant zijn. In totaal telt de tuin ongeveer 580 prachtige soorten planten.

Foto: andersonc – ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/200s · 105mm

Op de kaart

Op het kaartje hieronder kun je de locaties die we hierboven voor je hebben beschreven vinden. Klik op de rode camera om achter het adres van de locatie te komen. Wist je dat er in Nederland wel 27 tuinen zijn die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Informatie over al die tuinen vind je op de website van de NVBT.

Tips voor het fotograferen van botanische tuinen

Wanneer je op pad gaat voor het fotograferen van botanische tuinen, kun je alle kanten op. Om je een beetje een idee te geven, geven we je hieronder een aantal tips voor het fotograferen in botanische tuinen. Zo kun je straks goed voorbereid op pad.

Maak een plan

Botanische tuinen zijn prachtig, daar zijn we het allemaal over eens. Je kunt hier schitterend fotograferen. Zo kun je ervoor kiezen om overzichtsfoto’s of landschapsfoto’s te maken, maar je kunt ook gaan voor macrofotografie of portretfotografie. Wat je ook wilt gaan fotograferen, het is belangrijk dat je een plan maakt. Bedenk wat voor foto’s je wilt maken en pas je apparatuur daarop aan. 

Foto: IrisStassen – ISO 100 · ƒ/5.6 · 1/30s · 85mm

Macrofotografie in botanische tuinen

Botanische tuinen zijn natuurlijk de perfecte plek voor macrofotografie en wanneer je graag macrofoto’s maakt, is het echt een aanrader om een bezoek te brengen aan een van deze tuinen. Het is ook een geweldige plek om te oefenen, aangezien veel hier te vinden is. Ook vlindertuinen en insectentuinen zijn perfect. Wil je meer leren over macrofotografie? Volg dan de cursus Macro & Close-up.

Foto: Rspruijtenburg – ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/200s · 105mm

Neem de tijd

In een botanische tuin heb je alle tijd van de wereld voor het maken van die ene, prachtige foto. Neem die tijd dan ook. Dwing jezelf niet om op het juiste moment de juiste foto te maken, je bent hier juist voor de oefening. Zorg er ook voor dat je op tijd in de tuin bent, dan zijn er nog niet te veel mensen en heb je veel ruimte.

Foto: nicole-8 – ISO 200 · ƒ/2.8 · 1/100s · 60mm

Inflitsen

Het kan zijn dat de lichtomstandigheden tegenvallen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je te maken hebt met erg hard licht, waardoor je te harde schaduwen krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld bloemen fotografeert, kun je er dan voor kiezen om een klein reflectiescherm te gebruiken. Als je insecten in de tuin fotografeert wordt dat lastiger, je kunt er dan voor kiezen om in te flitsen. Ook dat kan niet voor het gewenste effect zorgen, als je geen reportageflitser hebt, kun je ervoor kiezen om een filtertje of folie over je flitser te plaatsen. Dat maakt het licht wat diffuser, waardoor je te maken krijgt met mooi zacht licht.

Foto: Dodsi – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/640s · 90mm

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad en heb je nog wat inspiratie nodig? In de galerij Botanische tuinen en kassen verzamelden we de mooiste foto’s. Klik op de galerijnaam, of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatieve bewerkingen: zo maak je een samengesteld familieportret in Photoshop

Op pad in Nederland: deze locaties zijn perfect voor het fotograferen van cityscapes