in

4x Sepia-effect in Photoshop Elements

Suzanne Martens

Geef je foto’s een klassieke uitstraling met het sepia-effect. Wij geven 4 methodes om in Photoshop Elements het sepia-effect te geven.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop (boek & online cursus)

In Photoshop Elements 12 heb je 4 verschillende manieren om je foto om te zetten naar sepia-tinten. Wij gebruiken de mooie foto Olijfolie van marliesdekker.

1. Foto effect

De eerste en makkelijkste manier is via het sepia foto-effect. Kies in de onderste menubalk voor ‘Effecten’ en klik vervolgens bovenin op Effect. Kies bij het keuzemenu voor Monotone kleur en selecteer vervolgens de Sepia variant. De fotolaag is bestaat nu uit sepiakleuren.

Via het foto-effect ‘Sepia’ heb je binnen een paar klikken een sepiafoto!

2. Kleurtoon en verzadiging

De tweede methode is via de aanpassingslaag Kleurtoon en verzadiging. Activeer eerst het aanpassingsmenu via ‘Meer’ in de onderste menubalk en kies voor ‘Aanpassingen’. Ga vervolgens naar Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Kleurtoon/verzadiging. Vink ‘Vullen met kleur’ aan en speel vervolgens met de ‘Kleurtoon’ en Verzadiging’ schuifjes tot je de gewenste kleurtoon hebt bereikt.

Gebruik de aanpasingslaag Kleurtoon en verzadiging om je foto een sepia kleurtoon te geven

3. Verloop toewijzen

Een andere aanpassingslaag die je kunt gebruiken is ‘Verloop toewijzen’. Stel eerst de voor- en achtergrond in op twee sepia tinten. Kies bij de voorgrondkleur voor een donkere sepiakleur en stel bij de achtergrondkleur een lichte sepiatint in. In dit geval hebben wij voor de volgende kleuren gekozen: voorgrondkleur #5a5037 en achtergrondkleur #cbbfa7. Maak nu de aanpassingslaag aan via Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Verloop toewijzen. De oorspronkelijke zwarte en witte tinten zijn nu vervangen door de ingestelde voor- en achtergrondkleur.

Het effect is nu nog een kleurenzweem. Om de zwarte en witte tinten weer toe te voegen moet je het verloop aanpassen. Schuif de voorgrondkleur naar ongeveer 20% en voeg op 0% een nieuwe kleurstop toe door onder de kleurenbalk te klikken. Stel deze kleur in op zwart. Zet de achtergrondkleur op ongeveer 80% en voeg op 100% een witte kleurstop toe. De kleurzweem is nu iets contrastrijker door de witte en zwarte tinten. De kleuren en plaatsing van de kleurenstops kun je nu naar eigen inzicht verschuiven voor het gewenste resultaat.

Met een verloop heb je veel invloed op de kleurtinten van je sepiafoto

4. Fotofilter

Met de laatste manier maak je eerst je afbeelding zwart-wit en voeg je later een kleur toe via de aanpassingslaag fotofilter. De snelste manier om de foto zwart-wit te krijgen is via Verbeteren – Kleur aanpassen – Kleur verwijderen of de sneltoetsen ctrl + alt + U. wil je meer invloed op de zwart-wit omzetting? Ga dan naar Verbeteren – Omzetten in zwart-wit of gebruik de sneltoets ctrl + alt + B. Er verschijnt een instellingenvenster. Je ziet links de huidige foto en rechts de bewerkingen van je foto. Kies onder de foto’s aan de linkerkant een vooringesteld profiel bij ‘Selecteer een stijl’. Aan de rechterkant kun je vervolgens de intensiteit aanpassen door aan de schuifjes van de kleuren te schuiven. Ben je tevreden? Klik dan op Ok.

Nu je foto zwart-wit is gaan we een kleur toevoegen. Ga naar Laag – Nieuwe aanpassingslaag – Fotofilter. Bij het onderdeel filter kun je nu voor ‘Sepia’ kiezen. Ben je niet helemaal tevreden met de intensiteit? Schuif dan eens met het schuifje Dichtheid. Is de kleur niet naar wens? Klik dan op het gekleurde vak bij ‘Kleur’ en kies een kleur naar wens.

Gerbuik een het fotofilter Sepia zodra je de foto zwart-wit hebt gemaakt

Eindresultaat

Hieronder het eindresultaat van de verschillende methodes:


Effect

Kleurtoon/verzadiging

Verloop toewijzen

Fotofilter

Lightroom

Beschik je niet over Photoshop Elements? Lees deze quickstart voor Lightroom dan eens door!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor het zakelijk portret

Tips voor het maken van een low key foto