in

3 griezelfoto’s voor Halloween


30 oktober 2014, 11:22

Vrijdag is het Halloween! Wij geven drie foto-ideeën om in een griezelige sfeer de mooiste Halloween-foto te maken.

1. Rook


(foto: guldorphotography)

Rook voegt iets mysterieus toe aan je foto’s. Gelukkig heb je er weinig voor nodig: rook, een donkere achtergrond en een (reportage)flitser.

Rook

Allereerst de rook. Rook vervliegt snel en te veel rook zorgt voor een grijze waas. Hierdoor kan je model letterlijk opgaan in de rook. Het is daarom verstandig om geen continue rookstroom te hebben. Een rookmachine die je kan in- en uitschakelen is handiger. Heb je geen rookmachine tot je beschikking? Dan kun je ook zelf rook creëren. Let op dat je steeds korte rooksessies gebruikt om je gewenste foto te schieten.

Donkere achtergrond

Rook is licht van kleur. Een donkere achtergrond vergroot het contrast tussen de achtergrond en de rook. Hierdoor is de rook beter zichtbaar op je foto’s. Hang bijvoorbeeld een donkere doek aan de muur of fotografeer buiten in een lichtarme omgeving met weinig storende objecten op de achtergrond.

Flitser

Aangezien je de rook wil bevriezen heb je een snelle sluitertijd nodig. Dit vraagt om extra verlichting. De makkelijkste optie is om een studio te gebruiken om extra licht aan je foto toe te voegen. De voorkeur gaat uit naar een reportageflitser die je handmatig instelt op de laagste flitsstand. Andere opties zijn een studioflitser (geeft een grotere hoeveelheid licht) of een sterke bouwlamp. Zet de lichtbron schuin voor of naast het model. Zorg ervoor dat je lichtbron niet de achtergrond belicht.

Aan de slag

Stel handmatig scherp, zo kan de rook niet voor verwarring zorgen tijdens het scherpstellen. Het is bij een handmatige scherpstelling wel handig om met een statief te werken je model niet te veel te laten bewegen. Rookfoto’s moet je goed timen. Blijf daarom opletten dat het model niet verdwijnt in de rook, of dat er rook voor het gezicht zit. Zet de rookmachine uit of wacht even voor je weer een nieuwe foto maakt.

2. Spoken


(foto: jeroenzelle)

Een leuk effect is om een spook van je model te maken. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een lange sluitertijd van bijvoorbeeld 6 of 8 seconde en een statief.

Lange sluitertijd

Stel een lange sluitertijd in en plaats je camera op een statief. Zet de sluiter open en laat het model na elke 2 seconde wisselen van houding, plaats en gezichtsuitdrukking. Als je bijvoorbeeld een sluitertijd van 6 seconde gebruikt en 3x van houding verandert, dan zie je 3x een vage schim van het model. Wat je ook kunt doen is de eerste twee seconde de spookhouding aannemen, en de overige secondes normaal staan. Zo krijg je één schim naast een normaal belichte foto. Hier kun je eindeloos mee variëren. Blijf oefenen voor de juiste instellingen bij je gewenste resultaat.

Stoben

Studioflitsers zoals de Elinchrom ELC Pro HD flitsers beschikken over een stroboscoop -stand. Hiermee geeft de flitser meerdere flitsen per seconde. Stel hierbij ook een langere sluitertijd in en laat de studioflitser er op los gaan. Elke flits bevriest het beeld. Het eindresultaat laat in één foto al deze fases zien. Bij deze werkwijze is het van belang dat je het model goed laat bewegen. Laat hem of haar van links in beeld naar rechts in beeld gaan.

Zelfportret

Een spookfoto is ideaal om als zelfportret te maken. De camera staat al op een statief. Zet nu je camera op zelfontspanner en ga voor de camera staan. Pas de techniek toe zodra de sluiter open gaat.

3. Creatieve belichtingen


(foto: marijkepie)

Bij een griezelige foto hoeft de belichting niet perfect te zijn. Het voegt juist meer sfeer toe als je met een creatieve belichting werkt. Denk hierbij aan harde schaduwen of een kleurfilter.

Schaduw

Waar je normaal harde schaduwen wil voorkomen en portretten het liefst met zacht licht fotografeert, is het voor een griezelige foto juist leuk om schaduwen toe te voegen. Beppie Veldhuizen vertelt in haar blog hoe je het beste schaduw aan je portret toevoegt.

Kleurgel

Voor reportageflitsers zijn verschillende gekleurde gels beschikbaar. Deze bevestig je over je flitser om een kleurtje aan je licht te geven. Heb je dit niet? Dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar gekleurde alternatieven zoals plastic. Natuurlijk kun je ook tijdens de nabewerking aan de slag gaan om kleurverlopen toe te voegen aan je foto.

Low key

Voor een duistere sfeer kun je zelfs in een kleurrijke kamer makkelijk een zwarte achtergrond creëren. Hier heb je een externe flitser op een statief nodig. Stel allereerst de belichting van je camera in zodat je gehele foto zwart (onderbelicht) is. Let hierbij op dat je sluitertijd niet sneller gaat dan je maximale flitssnelheid. Zet daarna de flitser aan om licht aan je foto toe te voegen.

Zet de flitser relatief dicht op je model. Kies je zwakste flitsstand en zoom de flits maximaal in. Dit geeft hard licht, maar zorgt er voor dat alleen je model wordt verlicht en je achtergrond zwart blijft. Voor een extra dimensie aan je foto kun je ook nog een tweede flitser gebruiken. Zet deze achter je model en stel hierbij ook de zachtste flitsstand in. Blijf spelen met de flitsinstellingen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Meer inspiratie?

Nog meer Halloween foto-ideeën vind je in onze inspirerende Halloween collectie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie met je iPhone

Van dag naar nacht in Photoshop