in

3 fotolocaties voor automotive fotografie

Het fotograferen van auto’s kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Eén van de dingen die je nodig hebt voor het maken van een goede foto, is een goede locatie. Verder moet je natuurlijk weten wat je doet. In dit artikel geven we je daarom een aantal fotolocaties voor automotive fotografie en een hoop tips om auto’s op de mooiste manier vast te leggen.

In het artikel hieronder geven we je een aantal fotolocaties om auto’s te fotograferen. Er zijn echter een hele hoop mooie locaties om auto’s te fotograferen en die kunnen we onmogelijk allemaal voor je vastleggen. Daarom stelden we ook een aantal tips op voor het vinden van de juiste locatie. Onder alle locaties vind je een kaartje met de fotolocaties en daaronder geven we je nog een paar tips over het fotograferen van auto’s. Zo weet je zeker dat je helemaal klaar bent voor het maken van een gave foto!

Niet alle locaties zijn natuurlijk zomaar toegankelijk met een auto. Daarom is het verstandig om, als je twijfelt, even toestemming te vragen of je mag komen fotograferen. Dan weet je zeker dat je terecht kunt.

Match de auto en locatie

Het belangrijkste is natuurlijk dat de locatie en de auto bij elkaar passen. Rijd de auto die je wilt fotograferen dus niet naar een locatie waarvan je weet dat de kleuren vloeken met de kleur van de auto. Heb je daarbij een stoere, ruige auto? Kies dan niet voor een klein steegje in de stad, maar ga voor een gaaf offroad pad, of een weg tussen heuvels.

automotive fotografie

Foto: Pedael

Let op je omgeving

Hierboven schrijven we het tegenovergestelde, er zijn natuurlijk overal uitzonderingen voor. Toch horen de meeste auto’s gewoon thuis op het asfalt en kun je je auto dus beter niet meenemen naar het bos. Ook iets lieflijks als een heideveld is vaak ‘not done’, dat is meestal te zacht voor een technisch onderwerp als een auto.

automotive fotografie

Foto: Ted-vanderloo

Zorg voor een rustige achtergrond

In alle gevallen wil je dat de achtergrond niet afneemt van je onderwerp. De auto is het belangrijkste op de foto. Zorg er dus voor dat je auto altijd goed op de voorgrond blijft staan. Het makkelijkste is dan om een locatie te kiezen met een rustige achtergrond. Wil je toch graag een spectaculaire locatie kiezen? Dat kan, maar zorg er dan voor dat je de auto zó vastlegt dat het lijkt alsof deze perfect in de omgeving past.

automotive fotografie

Foto: Fotovanjeauto

Wat werkt goed?

Hartstikke leuk al die tips voor het vinden van een goede locatie, maar wat werkt nu eigenlijk goed op zo’n foto? Er zijn een aantal locaties die vaak erg goed werken op foto’s van auto’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parkeergarages, deze zijn gemaakt voor auto’s en dat kun je merken. Vaak heb je hier nog wel wat externe belichting nodig, dus houd dat in de gaten als je op zoek gaat naar zo’n parkeergarage. Wel kun je natuurlijk een (gedeeltelijk) open garage zoeken.

Een andere locatie is natuurlijk de weg. Nieuw aangelegde asfaltwegen zijn erg mooi, denk aan een weg in een mooi belichte stad, of een mooie weg in een dorp. Verder is een strakke omgeving vaak het mooist, maar ook kleurrijke locaties kunnen het goed doen. Denk bijvoorbeeld aan een muur vol graffiti, dat zorgt ervoor dat de foto echt van je scherm knalt.

automotive fotografie

Foto: bjorn.brink – ISO 100 · ƒ/5.6 · 1/500s · 50mm

Fotolocaties voor automotive fotografie

Om ervoor te zorgen dat je niet helemaal met lege handen begint, hebben wij alvast een paar mooie locaties voor je opgezocht. Hieronder schrijven we ze even voor je uit.

1. Rotterdam

Rotterdam is een stad vol prachtige architectuur en indrukwekkende verlichting. Denk bijvoorbeeld aan een foto in de haven van de stad, of met uitzicht op de Erasmusbrug. Er zijn meer dan genoeg locaties te vinden in Rotterdam.

automotive fotografie

Foto: john001 – ISO 100 · ƒ/2.5 · 1/1250s · 85mm

2. Tramkade

De tramkade in Den Bosch is een enorm gave locatie voor fotografie. Dit oude industrieterrein is omgebouwd tot evenementenlocatie. Op deze locatie is ook erg veel graffiti te vinden en dat kan soms enorm goed werken voor automotive fotografie. Zeker een aanrader dus!

automotive fotografie

Foto: made-by-bas-verhoeven – ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/15s · 18mm

3. Vliegbasis Soesterveld

Tja, een vliegveld is natuurlijk altijd enorm tof om op te mogen fotograferen, maar op Schiphol zul je niet zomaar terecht kunnen. Zoek daarom naar een wat kleiner vliegveld of -basis, zoals vliegbasis Soesterberg. Maak gebruik van de lijnen, het brede asfalt, de lichten, of alles bij elkaar natuurlijk.

automotive fotografie

Foto: jiscafotografie

Op de kaart

Op het kaartje hieronder hebben we alle drie de locaties voor je in kaart gebracht. Zo weet je zeker dat je ze allemaal goed kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor automotive fotografie

Er komt behoorlijk wat kijken bij automotive fotografie. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om een auto op een mooie manier vast te leggen. Hieronder geven wij je daarom een hoop tips voor het fotograferen van auto’s.

Kies het juiste standpunt

Er wordt vaak gezegd: maak je foto’s van ooghoogte, zodat je het model recht aankijkt. Bij auto’s is dat wat lastiger. De beste tip is om de koplampen als het ware als ogen te zien. Maak de foto dus op dezelfde hoogte als de koplampen. Je kunt ook nog voor een wat lager standpunt kiezen, dat zorgt ervoor dat de auto extra groot lijkt en geeft een imposant effect.

automotive fotografie

Foto: frankwerff – ISO 100 · ƒ/2.5 · 15s · 18mm

Was de auto

Pak niet zomaar je auto uit de garage en zet deze even snel op de foto, dat zorgt absoluut niet voor het juiste effect. Je wilt dat de auto blinkt en er perfect uitziet. Was je auto dus en was hem goed. Het liefst breng je hem naar de wasstraat en laat je hem ook even goed waxen. Zo staat de auto écht mooi schoon op de foto.

automotive fotografie

Foto: JustHerm – ISO 100 · ƒ/4 · 13s · 27mm

Gebruik een polarisatiefilter

Een auto heeft een glad oppervlak dat veel spiegelt. De witte strepen van licht op de auto kunnen erg mooi zijn, maar als de auto de omgeving weerspiegelt, verpest dat de foto. Met een polarisatiefilter kun je dat voorkomen. Dit filter zorgt er namelijk voor dat oppervlakken niet kunnen weerspiegelen. Verder zorgt een polarisatiefilter er ook voor dat je meer contrast en scherpere kleuren in je foto vangt.

automotive fotografie

Foto: RickZwolle

Leg beweging vast

Natuurlijk is het schitterend om de auto vanuit stilstand vast te leggen, maar een auto komt pas echt goed uit de verf als deze in beweging is. Dat is immers waar hij voor gemaakt is. Probeer daarom de foto rijdend vast te leggen. Om te laten zien dat de foto echt in beweging is, kun je de panning techniek gebruiken. In het artikel ‘Wat zijn panning-foto’s en hoe maak je ze?’ vertellen we je alles over deze interessante techniek.

automotive fotografie

Foto: ErikV74 – ISO 160 · ƒ/11 · 1/60s · 200mm

Denk aan de details bij automotive fotografie

Een foto van de auto in het geheel kan niet missen, maar het is ook enorm gaaf om details van de auto vast te leggen. Vaak heeft een auto schitterende lijnen die erg mooi uitkomen als je er dicht op zit. Zeker de wat duurdere auto’s hebben een enorm mooie afwerking en dit is erg leuk om vast te leggen.

automotive fotografie

Foto: Inspirationz – ISO 1600 · ƒ/5 · 1/40s · 34mm

Stel je camera goed in

Als laatste gaan we het nog even over de instellingen van je camera hebben, want ook dat is natuurlijk enorm belangrijk. Bij statische foto’s is het belangrijk dat je voor een niet al te laag diafragma gaat zitten. Zo zorg je ervoor dat echt de hele auto scherp op de foto staat. Denk aan een f-getal rond de 6.

Je sluitertijd zet je op minimaal 1/100e van een seconde. Dit is natuurlijk geen vaste regel en het is belangrijk dat je kijkt wat fijn voor jou werkt. Deze sluitertijd is echter voldoende om ervoor te zorgen dat er geen bewegingsonscherpte in de foto zit. Fotografeer je in donkere omstandigheden? Zet je sluitertijd dan wat lager en fotografeer vanaf een statief. In het donker zet je je iso natuurlijk wat omhoog, maar probeer deze altijd zo laag mogelijk te houden. Zo voorkom je korrels in het beeld.

automotive fotografie

Foto: schaef1 – ISO 800 · ƒ/8 · 1/800s · 265mm

Bekijk de video!

Wil je meer zien van automotive fotografie? Vorig jaar hadden we een gave Panasonic One Shot met lightpainting en een auto. De video daarvan bekijk je hieronder.

Inspiratie nodig?

Ben je van plan om binnenkort op pad te gaan, maar heb je nog even wat inspiratie nodig voor het fotograferen van auto’s? In de galerij Automotive fotografie kun je de mooiste foto’s van auto’s vinden. Klik op de galerij-titel, of klik op onderstaande foto om naar de galerij te gaan.

automotive fotografie

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen tijdens het gouden uurtje: deze apparatuur is essentieel

Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F4.0 PRO