We zitten nog midden in de lockdown en dat maakt dat misschien niet alle locaties nu direct toegankelijk zijn voor jou. Er zijn echter ook versoepelingen beloofd en dat zorgt voor weer een stukje vrijheid. Houd je netjes aan de maatregelen en wacht tot je weer op pad kunt.
Officieel begint de lente dit jaar op zaterdag 20 maart. Om ervoor te zorgen dat jij, zodra het weer mag, op pad kunt om de mooiste lentefoto’s te gaan maken, hebben wij 20 fotolocaties om de lente vast te leggen voor je opgezocht. Hieronder schrijven we alle locaties even voor je uit, waarna we ze even voor je in kaart brengen. Daarna geven we je nog een paar tips, zodat je helemaal voorbereid aan de slag kunt.
De lente is geweldig vast te leggen in macrofoto’s. Volg de Zoom Academy cursus Macro & Close up en wordt een expert in het maken van macrofoto’s!
1. Hallerbos
Het Hallerbos is enorm bekend als het om lentefoto’s gaat. De boshyacinten die daar jaarlijks met honderden tegelijk uit de grond springen, staan overal op het internet verspreid. Zo ook op Zoom.nl. Vanaf 14 april zijn er twee gemarkeerde hyacintenwandelingen te lopen in het Hallerbos. Zie voor meer informatie de website van het Hallerbos.
Foto: robvisser · Onbekende camera
2. Waterloopbos
In het Waterloopbos vindt je een hoop restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. De verschillende wandelroutes lopen langs deze restanten. In de lente, wanneer de bomen weer een frisse groene kleur krijgen, zorgt dit voor een prachtig contrast met de vervallen waterwerken.
Foto: henkbouwhuis · Canon EOS 80D · ISO 2000 · F 9.0 · 1/100 SEC · 35 MM
3. Betuwe
De Betuwe is een gebied dat vol staat met fruitbomen, vandaar ook dat jaarlijks in Tiel (een dorpje dat in de Betuwe ligt) het fruitcorso gevierd wordt. Halverwege/eind april staan deze bomen allemaal in bloei, wat niet alleen zorgt voor een heerlijke geur, maar ook voor een prachtig aanzicht. Er lopen verschillende fietsroutes door het gebied. Voor meer informatie over deze routes en over de bloeiperiode van de fruitbomen kun je op de website van Burenstad kijken.
Foto: gilles147 · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 100 · F 2.8 · 1/1250 SEC · 90 MM
4. Haspengouw
Haspengouw is een landstreek in België, in de buurt van Sint-Truiden, waar een hele hoop fruitbomen staan en waar dus in de lente ook een hoop bloesem te vinden is. Er lopen verschillende fietsroutes door deze streek, langs alle mooie plekjes. Kijk voor meer informatie over Haspengouw op de website van Visitlimburg.
Foto: kimbiranda · Canon EOS 1100D · ISO 400 · F 8.0 · 1/250 SEC · 250 MM
5. Bollenstreek
Nergens is de lente beter te zien als in de bollenstreek. Velden vol tulpen, hyacinten en andere bollenbloemen. Een typisch Nederlands plaatje en ook een prachtig plaatje. Locaties van de mooiste bloemenvelden vind je vanaf maart op de bloemenradar. Zo weet je precies waar je heen moet.
Foto: feline · Nikon D850
6. Kersenbloesempark
In het Bloesempark van het Amsterdamse bos staan 400 kersenbomen. De bomen werden in 2000 geschonken door de Japan Women’s Club, waarna iedere boom een eigen naam kreeg. 200 bomen hebben een Japanse naam en 200 bomen hebben een Nederlandse naam. Het park is een plek om tot rust te komen, dus neem naast je camera ook een picknickkleedje en een goed gevuld picknickmandje mee, om lekker even van de natuur te genieten.
Foto: edwinmooijaart · Canon EOS 6D · ISO 100 · F 4.0 · 1/13 SEC · 93 MM
7. Texel
Wij van Zoom hebben ze niet geteld, maar er wordt gezegd dat er op Texel evenveel schapen als mensen leven. In de lente betekent dat dan ook héél veel lammetjes en dat is natuurlijk super leuk om op de foto te zetten. Niets is schattiger dan een pasgeboren lammetje dat met zijn leeftijdsgenoten door de wei dartelt.
Foto: metha-eikens · Canon EOS 70D · ISO 800 · F 4.0 · 1/400 SEC · 253 MM
8. Nationaal Park de Hoge Veluwe
De Veluwe is altijd wel mooi en de lente is daar geen uitzondering op. Hoewel de heide op de Veluwe pas in augustus en september in bloei staat, is er veel te zien in de lente. Veel dieren ontwaken uit hun winterslaap en gaan op zoek naar eten. Omdat het nog een beetje op tijd gaat schemeren is de kans groot dat je een van de bewoners tegen het lijf loopt. Kom je aan het eind van de lente, dan kun je zelfs het geluk hebben om een jong hertje tegen te komen.
Foto: jaapvandenhelm · Canon EOS 6D · ISO 200 · F 5.6 · 1/160 SEC · 200 MM
9. Ulvenhoutse Voorbos
In de omgeving van Breda zijn veel veldjes met wilde bloemetjes te vinden. Rijdt bijvoorbeeld eens naar de Galderse Meren, waar in het voorjaar een hele hoop uit de grond komt. In het voorjaar duiken bij het Ulvenhoutse Voorbos overal bosanemoontjes op.
Foto: jvandegazelle · Nikon D7200
10. Japanse Tuin Landgoed Clingendael
De Japanse Tuin in Den Haag is onderdeel van landgoed Clingendael. De tuin staat vol met zeldzame bomen en planten en is dus ook zeker een must om te bezoeken. Omdat de planten in de tuin ook vrij kwetsbaar zijn, is de tuin slechts acht weken per jaar geopend. Voor actuele informatie over de openingstijden kun je het beste even de [url=]website checken.
Foto: derksmonique · Canon EOS 60D · ISO 100 · F 8.0 · 20 SEC · 24 MM
11. Arboretum Kalmthout
Het Arboretum Kalmthout is een tuin van 12,5 hectare groot met meer dan 7000 soorten planten. De tuin is van 6 januari tot en met 20 december geopend en er is dus ook in ieder seizoen wel wat te zien. In de lente loop je door een wolk van bloesems en in de zomer zijn er tal van vlinders te vinden.
Foto: hvr2105 · NIKON D7500 (NIKON CORPORATION) · ISO 200 · F 4.5 · 1/320 SEC · 105 MM
12. Hoge Venen
Aan het eind van de lente vormen een aantal plantjes in dit natuurgebied witte, pluizige bolletjes. In maart en april ontpoppen in de valleien van het natuurgebied zich een hoop wilde narcissen, waardoor de hele vallei geel kleurt. Meer informatie over dit natuurgebied is te vinden op de site van Ostbelgien.
Foto: ocelot · Nikon D90
13. Raspaillebos
Het Raspaillebos is een beetje vergelijkbaar met het Hallerbos. Ook hier zijn een hoop boshyacinten te vinden, al zullen hier wat minder bezoekers zijn dan in het Hallerbos. Ook kun je hier nog meer soorten bloemen vinden, zoals wilde narcissen en bosanemonen. Kijk voor meer informatie over het Raspaillebos op de site van Natuurpunt.
Foto: ruiterde · Canon EOS 7D · ISO 800 · F 4.0 · 1/50 SEC · 105 MM
14. De plateaux
De Plateaux is een natuurgebied dat van Nederland België inloopt. In de lente bloeien er op veel plekken wilde orchideeën. De Plateaux is een groot gebied, met veel verschillende ecosystemen. Zo zijn er vloeiweides, maar is er ook bos en heide te vinden. Er zijn verschillende wandelroutes te vinden. Kijk voor meer informatie op de site van Natuurmonumenten.
Foto: 9biscuitonline9 · NIKON D7200 (NIKON CORPORATION) · ISO 400 · F 5.6 · 1/800 SEC · 150 MM
15. Botanische Tuinen Utrecht
De Botanische Tuinen in Utrecht zijn onderdeel van de Universiteit van Utrecht en liggen midden in het Utrecht Science Park. In de tuinen vind je onder andere een Rotstuin, een Evolutietuin, Tropische kassen, een Vogelkijkhut en een overvloed aan planten. In de lente worden er verschillende activiteiten georganiseerd. De Botanische Tuinen zijn van 1 maart tot 1 december geopend.
Foto: dodsi · Canon EOS 650D · ISO 100 · F 2.8 · 1/640 SEC · 90 MM
16. Bertembos
De Belgische variant op het Utrechtse Voorbos. Ook hier springen namelijk in de lente een hoop bosanemonen uit de grond. Er staan verschillende wandelingen door het bos op internet, dus genoeg reden om eens een kijkje te nemen. Kijk voor meer informatie over het Bertembos op de site van Natuurenbos.
Foto: jh-photos · Canon EOS 600D
17. Orchideeëntuin Gerendal
In het voorjaar barst deze tuin in het Gerendal van de wilde orchideeën. De tuin is gelegen op de hellingen van Limburg, waar je loofbossen en oude boomgaarden vindt. Deze staan in de lente ook heerlijk in bloei. De tuin is in het voorjaar gratis te bezoeken van 1 mei tot 16 juni.
Foto: hannekekoning · Canon EOS 5D Mark III · ISO 800 · F 8.0 · 1/125 SEC · 100 MM
18. Campina
Op de eerste astronomische lentedag worden de koeien van Campina traditiegetrouw voor het eerst in de wei gezet. Dit zorgt voor een kudde aan blije, enthousiaste koeien die de weide in galoppeerd. Wanneer de koeien bij jou in de buurt de stal uit gaan kun je het beste even aan de boer vragen. Als je in de buurt van weilanden bent, let dan ook eens op of je niet toevallig een kieviet ziet vliegen. Deze weidevogel vliegt aan het begin van de lente naar landen als Nederland om daar te nestelen en te broeden. Wij van Zoom hebben er al een paar gespot!
Foto: temple · Nikon D610 · ISO 100 · F 4.0 · 1/320 SEC · 28 MM
19. Nationaal Park het Lauwersmeer
De naam zegt het al: het Lauwersmeer is een natuurgebied met veel water en het gehele jaar voor bezoekers geopend. Dit gebied dient als een waar vogelparadijs en er zijn veel vogelsoorten te spotten zoals steltkluten, lepelaars, grauwe franjepoten en zelfs de zeearend, die sinds een paar jaar weer in het natuurgebied te vinden is. In de lente arriveren de zangvogels en kun je blauwborsten, zwarte roodstaarten, kwikstaarten, tjiftjaffen en vinken vinden. Kijk voor meer informatie op de website van Nationaal Park Lauwersmeer.
Foto: severia · Canon EOS-1D X Mark II (Canon) · ISO 500 · F 7.1 · 1/640 SEC · 700 MM
[br
20. Ter Apelerbossen
Voor een wel heel speciaal plantje ga je in het voorjaar naar de Ter Apelerbossen. In de lente bloeit hier namelijk de zeldzame steenbraam; een braamsoort met witte bloemetjes en later rode besjes. Ook is hier in het voorjaar met een beetje geduld goed de ijsvogel te spotten. Kijk voor meer informatie op de website van staatsbosbeheer.
Foto: darkshooter11 · Onbekende camera
Op de kaart
Op onderstaande kaart hebben we alle bovengenoemde locaties voor je in kaart gebracht. Zo weet je precies waar je alles kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes om de locaties van dichtbij te bekijken.
Tips voor het fotograferen van de lente
De lente is een prachtig seizoen. Alles komt in bloei en de wereld lijkt weer opnieuw op te leven. Er is dan ook enorm veel moois vast te leggen in dit seizoen. Om je een beetje op weg te helpen, geven wij je hieronder drie tips. Wil je meer weten? In het dossier De beste tips voor lentefotografie – een overzicht kun je alles lezen over het fotograferen van de lente.
Leg de lentekleuren vast
De lente barst van de kleur. Krokussen, narcissen, blauwe druifjes en nog veel meer bloemen en planten komen op en gaan bloeien. Dit is dan ook het moment om je te focussen op de kleuren. Laat je foto knallen.
Foto: loeffen · Canon EOS 6D Mark II
Uitrusting
In de lente zijn er verschrikkelijk veel onderwerpen die je vast kunt leggen. Het barst van de jonge dieren, maar ook van de bloemetjes en je hebt te maken met prachtige landschappen. Bedenk van tevoren goed wat je wilt gaan fotograferen en welke uitrusting je daarvoor nodig hebt. Maak een plan en probeer je daaraan te houden.
Foto: marijnalons · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 3200 · F 5.6 · 1/60 SEC · 16 MM
Het weer
Het weer wordt in de lente langzaamaan een stuk beter, maar het is ook nog erg wisselvallig. Maak daarom gebruik van verschillende weerapps, om de weersvoorspellingen goed in beeld te krijgen. Zorg er daarbij voor dat je op tijd op locatie bent als je op pad gaat. Het mooiste moment van de dag is zo voorbij.
Foto: daan-de-vos · Onbekende camera
Bekijk de video!
Kleurcontrasten zijn prachtig in een foto en met alle kleuren van de lente kun je hier goed gebruik van maken. In de video hieronder laten we je zien hoe je gebruik maakt van kleurcontrasten in je foto.
Inspiratie nodig?
In de lente is macro fotografie een populair genre. Ben je van plan om op pad te gaan, maar weet je nog niet zo goed wat je wilt fotograferen? Laat je dan inspireren door onderstaande collectie!
Test jouw kennis!
Benieuwd hoe goed jouw kennis over kleur werkelijk is? Onderstaande quiz maakten we aan de hand van de Zoom Academy cursus Kleur en Contrast.
(Even op het kruisje klikken om naar de quiz te gaan)
Quiz: wat weet jij van Kleur en Contrast, loading…