in

15 fotolocaties voor het fotograferen van paddenstoelen


27 september 2020, 10:58

Als je aan de herfst denkt, denk je aan bruine en roodkleurige bladeren, regen, pompoenen en, ja, paddenstoelen. Afgelopen dinsdag is de herfst begonnen en het zal niet lang meer duren voor de eerste paddenstoelen de grond uit komen. Er zijn een aantal locaties in Nederland die je niet kunt missen als je paddenstoelen wilt fotograferen en die brengen wij voor je in dit artikel in kaart.

Paddenstoelen zijn een enorm leuk onderwerp om te fotograferen. Ze bewegen niet, dus kun je er rustig op los gaan met je macrolens. Laat ze verder wel met rust. Het plukken van paddenstoelen is verboden in Nederland en kan ook erg gevaarlijk zijn. Er zijn namelijk best wel een aantal soorten die flink giftig zijn.

Hieronder noemen we 15 fotolocaties voor het vinden en fotograferen van de mooiste paddenstoelen. Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar de locaties liggen, hebben we na deze opsomming een kaartje voor je gemaakt, zo kun je straks gemakkelijk je weg vinden. Na het kaartje vertellen we je over de vijf meest voorkomende paddenstoelensoorten, zodat je er ook een paar kunt herkennen als je op pad gaat. Zeker weten dat je de mooiste exemplaren tegenkomt? Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer organiseren regelmatig paddenstoelentochten.

Alles leren over paddenstoelenfotografie?
Volg dan de Zoom Academy cursus Paddenstoelenfotografie en wordt een pro in het maken van paddenstoelenfoto’s!

1. Speulderbos

Het speulderbos staat bekend als één van de mooiste oude bossen van ons kleine landje. Bij een wandeling in de herfst door dit prachtige bos kun je onder andere de schubbige bundelzwam , kostgangerboleet, houtknotszwam en de rechte koraalzwam tegenkomen.


Foto: annaseb

2. Kaapse bossen

Ook hier kun je in het najaar enorm veel paddenstoelen vinden. Ga een paar uur of een dag na een regenbui op pad, want dan springen ze de grond uit.


Foto: daan de vos

3. Drents-Friese Wold

Dit prachtige natuurgebied staat in de herfst vol paddenstoelen. Het beste kun je een tour met een gids van Staatsbosbeheer boeken, deze neemt je dan mee langs de mooiste exemplaren en soorten.


Foto: ErikEksterFotografie

4. Boswachterij Dorst

Door de variatie van planten, vochtigheid en grond in dit gebied, is het in de herfst bijzonder paddenstoelrijk. Ook leuk: de Amerikaanse eik kleurt prachtig als de herfst begint en het is een waar spektakel om te zien en natuurlijk te fotograferen.


Foto: Laanscapes

5. Dwingelderveld

De uitgestrekte heide van het dwingelderveld wordt begraast door de heideschapen die hier rondlopen. In de bossen bij het dwingelderveld mag dood hout gewoon blijven liggen. Dit zorgt voor perfecte omstandigheden voor paddenstoelen!


Foto: Johanm1978

6. Schinveldse bossen

Dit is het grootste aaneengesloten bosgebied van Zuid-Limburg. De grond is er op veel plekken aardig vochtig, waardoor een aantal soorten paddenstoelen er geweldig kunnen groeien.


Foto: hayke

7. Buitenplaats Elswout

Dit landgoed is al bijna 400 jaar oud en staat bekend als één van de mooiste en best bewaarde buitenplaatsen van Nederland. Door de oude bosgrond van het gebied komen er meer dan 450 soorten paddenstoelen voor, waarvan er een aantal hartstikke zeldzaam zijn. Zeker de moeite van een bezoekje waard dus.


Foto: Apo

8. Sprengenberg

Hier vindt je bossen, heide en vergezichten. In de herfst groeien er tal van paddenstoelen op de Sprengenberg en er worden regelmatig excursies georganiseerd waarbij je op zoek gaan naar de meest bijzondere expemplaren!


Foto: gerardwb

9. Horsterwold

Er groeien honderden paddenstoelen soorten paddenstoelen langs de wandelroutes die door het horsterwold lopen. Kijk goed om je heen en zorg dat je er geen mist en dat je er niet per ongeluk op gaat staan, want dat zou zonde zijn.


Foto: HDL 73

10. Waterloopbos

In het waterloopbos zijn een aantal wandelroutes waar je tal van paddenstoelen tegen kunt komen. Vanwege de gevarieerde bodem is dit bos de perfecte plek voor paddenstoelen om te groeien en er groeien dan ook honderden verschillende soorten.


Foto: Natascha1985

11. ‘s-Gravenlandse buitenplaatsen

Deze route, die langs drie buitenplaatsen komt, loopt langs verschillende oude parkbossen. In de herfst staat het hier vol met paddenstoelen en de route is dan ook echt de moeite om te lopen volgens [https://www.natuurmonumenten.nl/paddenstoelen]Natuurmonumenten[/url]. De route loopt langs Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam en is zo’n vijf kilometer lang.


Foto: estherwagensveld

12. Voorsterbos

Dit bos hoort eigenlijk bij het waterloopbos en daarmee hebben we dit bos dus eigenlijk al genoemd. Aangezien dit bos echter het enige echte paddenstoelenreservaat van Nederland is, vonden we dat we wel een uitzondering mochten maken. Nederland huisvest zo’n 1300 soorten paddenstoelen en in het voorsterbos kun je er zo’n 800 vinden.


Foto: bdhfotografie

13. Lusthof De Haeck

Maak een heerlijk ontspannende wandeling door dit echte paddenstoelen paradijs. In het najaar vind je hier paddenstoelen in alle vormen en maten.


Foto: AnoukPotters

14. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Midden in dit nationale park ligt een bos- en duinrijk gebied genaamd Duin en Kruidberg. Er lopen lekker lange routes door dit gebied, waardoor het soms lijkt alsof je hier eindeloos rond kunt dwalen. In de herfst springen er overal langs de routes paddenstoelen uit de grond, klaar om door jou gefotografeerd te worden!


Foto: corne389

15. Het Zwanenwater

De aardtong is een zeldzame paddenstoel in Nederland, maar hier kom je ze vaak gewoon langs het pad tegen. Ook de wasplaten, die vaak erg felgekleurd zijn kom je veel tegen in dit gebied. Op zoek naar wat minder voorkomende paddenstoelen? Dan is het zwanenwater dé locatie voor jou.


Foto: SWSlinger

De locaties op een kaartje

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je bovenstaande fotolocaties kunt vinden hebben we de locaties voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de locaties beter te bekijken en linksbovenin om de legenda te bekijken.

Gele stekelzwam

De gele stekelzwam wordt ook wel het schapenvoetje genoemd. De paddenstoel ruikt een beetje naar peper, zeker naarmate deze ouder wordt. Hij groeit in groepen en de onderkant bevat een soort stekels, waardoor de paddenstoel van onderen een beetje op een stekelvarken lijkt. De gele stekelzwam is eetbaar, maar staat op de rode lijst en is dus beschermt.


Foto: luciadedycker

Groene knolameniet

Deze paddenstoel is extreem giftig, een klein beetje kan al dodelijk zijn. Een kwart van de mensen die de paddenstoel eten sterft, het andere deel houd vaak blijvende schade over. De paddenstoel heeft een klokvormig, groenachtige hoed en een smalle witte steel. De paddenstoel hoeft niet altijd groen te zijn, hij kan ook een gelige of bruinige kleur hebben.


Foto: leerya

Grote parasolzwam

Deze paddenstoel lijkt een beetje op een vliegenzwam. Hij heeft namelijk net als de vliegenzwam ‘spikkels’ op zijn hoed. De grote parasolzwam is, zoals de naam al doet vermoeden, vrij groot. Hij staat hoog op zijn steel en heeft een brede hoed, die er inderdaad een beetje uit ziet als een parasol. De paddenstoel is beige of bruin.


Foto: lang

Vliegenzwam

Iedereen kent deze paddenstoel. De vliegenzwam is misschien wel de populairste Nederlandse paddenstoel. De rode kleur van de zwam is van een goede afstand al te zien en daardoor valt de paddenstoel dan ook erg op. De paddenstoel is giftig, dus probeer hem niet te eten, maar hij is prachtig om foto’s van te maken. Vaak groeit hij in groepjes in de buurt van de berk, tamme kastanje, eik, den, beuk en spar.


Foto: CemalKazankaya

Zwavelzwam

De zwavelzwam groeit aan bomen en heeft eigenlijk altijd een felgele of donkerrode kleur. Voornamelijk de eik is populair onder de zwam en daarom kom je de paddenstoel dan ook vaak tegen op deze bomen.


Foto: Lenie1954

Bekijk de video!

Wil je meer leren over macrofotografie? In onderstaande video geven we je een aantal toptips voor macrofotografie.

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig voor je paddenstoelenfoto’s? Bekijk dan de collectie Dromerige Paddenstoelen en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Basiscursus Theaterfotografie

Fotodokter: aantal kliks