9 april 2018, 13:34
Niets is soms eigenwijzer een huisdier. Dit maakt het een extra uitdaging om er een goeie foto van te maken. Met deze tips leer je hoe je een huisdier mooi op de foto kunt zetten!
Leg het karakter van je huisdier vast
Niemand kent alle kleine eigenaardigheden van zijn/haar huisdier zo goed als de eigenaar. Zit je parkiet weer te flirten met zijn evenbeeld in de spiegel? Vist je schildpad weer alle worteltjes uit zijn salade? Dat zijn de momenten die jouw huisdier juist onderscheiden van alle anderen en dat zijn de momenten die je graag op beeld vastgelegd wil hebben.
Foto: moving-pictures
It’s all in the eyes
In de ogen is het karakter van je huisdier te zien. Denk bijvoorbeeld aan die ondeugende blik die alleen jij als baasje zo duidelijk herkent. Foto’s waarbij de ogen niet scherp zijn, worden vaak veel minder aantrekkelijk gevonden. Ze stralen namelijk iets onpersoonlijks uit, omdat je de persoon of het dier niet echt kan aankijken. Zorg er dus voor dat je de ogen haarscherp vastlegt. Met een groot diafragma, waardoor er een kleine scherptediepte ontstaat, kan je ze zelfs nog meer laten spreken.
Foto: kimiekim
Begeef je op oogniveau
Waarschijnlijk maak je vaak foto’s vanaf jouw eigen standpunt, wat heel logisch is. Dit resulteert in foto’s van huisdieren die van bovenaf zijn genomen. Dit kan heel erg leuk uitpakken, maar probeer ook eens te verlagen tot de ooghoogte van het dier en vanaf daar te fotograferen. Hierdoor kruip je als het ware in de wereld van het dier dat je fotografeert. Dit levert vaak originele(re) en leuke plaatjes op. Experimenteer ook eens met andere standpunten, zoals bijvoorbeeld helemaal vanaf de grond.
Foto: marloeshi
Gebruik natuurlijk licht (geen flits!)
Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Nog beter, probeer te spelen met het aanwezige licht! Als je buiten fotografeert probeer dan goed te letten op de stand van de zon. Op een zonnige dag is ’s middags het minst geschikt om te fotograferen. Je krijgt dan namelijk harde schaduwen. Veel fotografen zweren bij het ‘Golden Hour’. Het uur voordat de zon op- of ondergaat. Dit zorgt namelijk voor prachtige, warme foto’s. Probeer binnenshuis gebruik te maken van het natuurlijke licht door de ramen of anders van het licht van de lampen in huis.
Foto: pieterbezuijen
Gebruik weinig scherptediepte
Door weinig scherptediepte te gebruiken, zorg je er automatisch voor dat de aandacht naar het dier gaat. Weinig scherptediepte is ook handig als je toch een enigszins rommelige achtergrond hebt. Hiermee kun je dat een beetje verbloemen. Maar ook bij weinig scherptediepte geldt dat het beter is een egale achtergrond te hebben.
Foto: juarna
Instellingen voor actiefoto’s van je huisdier
Voor actiefoto’s heb je veel licht nodig en de leukste actiefoto’s maak je als je dier de ruimte heeft. Met een fotoshoot in de buitenlucht sla je dus twee vliegen in één klap! Het belangrijkste is om te fotograferen met een korte sluitertijd. Zo bevries je de beweging en voorkom je onscherpe foto’s. Stel daarnaast je autofocuspunt goed in. Met continu focus (Nikon: AF-C / Canon: AI servo) kan je camera je onderwerp blijven volgen en voorkom je dat deze onscherp wordt. Een groot diafragma kan bovendien ook bij deze actiefoto’s weer helpen. Het isoleert namelijk je onderwerp van de achtergrond.
Foto: brittsibie
Houd het totaalplaatje in je achterhoofd
Wees je bewust van de achtergrond waarvoor het dier staat. Een rommelige achtergrond zorgt voor een drukke en rommelige foto. Kies daarom het liefst voor een egale en neutrale setting. Houd ook de compositie in de gaten. Voorkom bijvoorbeeld dat er per ongeluk een poot of staart buiten beeld steekt.
Foto: monicavdm
Fotografeer je huisdier met een speeltje
Hierdoor wordt je huisdier actiever en dus interessanter om te fotograferen! Zeker wanneer het beest normaal een beetje cameraschuw is kan het een uitkomst zijn en voor afleiding zorgen.
Foto: judithvrugt
Close-ups
Herken jij je kat door dat snoezige vlekje op haar neus? Staat dat oortje van je hond altijd zo grappig scheef? Of heeft je cavia een voorliefde voor komkommer? Dat soort eigenschappen en karaktertrekjes werken heel goed in een close-up!
Foto: cahm
Heb geduld
Dit is de belangrijkste tip van ze allemaal. Net als jij klaarzit met je camera, vertikt je huisdier natuurlijk om dat pas aangeleerde kunstje te vertonen. Heb in dat geval geduld! Probeer in zo’n bui vooral niet teveel geposeerde foto’s te maken, maar fotografeer het natuurlijke gedrag. Wil je het toch blijven proberen? Een snoepje of koekje doet in dat geval ook vaak wonderen!
Foto: jeta
Fotografeer je dieren samen
Het is niet aan te bevelen om je hamster en kat of slang en chinchilla samen op de foto te zetten. Wanneer je dieren echter wel goed door één deur kunnen dan is het zeker een aanrader. De interactie tussen dieren is vaak een geschikt fotomoment en kan mooie plaatjes opleveren.
Foto: hester-goeman
Zoom in op details
Probeer ook eens anders naar je huisdier te kijken. Zoom eens in op details zoals een poot, oor of ander karakteristiek detail van jouw huisdier. Als niet direct duidelijk is wat de kijker eigenlijk ziet, maakt dit nieuwsgierig!
Foto: boompje