in

12 tips voor bruidsfotografie

Marc Roos  

Toen Marc Roos vorig jaar afstudeerde aan de fotovakschool, beloofde hij zichzelf geen bruidshoots te doen. Toch heeft hij inmiddels de eerste bruidshoot achter de rug en is zijn mening totaal veranderd.

Binnenkort een trouwshoot en wil je weten hoe je dat moet aanpakken? Bekijk dan onze Cursus Trouwfotografie

Eind juni deed ik mijn eerste bruiloftshoot. Omdat het bekenden van mij zijn, was ik er de hele dag bij; van 08:15 uur tot 01:30 uur om precies te zijn. Uiteraard is dat normaal gesproken bij een betaalde bruiloftshoot niet gangbaar. Traditioneel doet de bruiloftsfotograaf de reportage, de ceremonie en de receptie. Soms wordt de ochtend er ook bij gepakt om de voorbereidingen van de bruid vast te leggen. Ik werd gelijk in het diepe gegooid want er werd veel van mij gevraagd: portretfotografie, groepsfotografie en reportagefotografie. Sommige fotografen kiezen ervoor om de trouwringen met een macro-objectief te fotograferen, dan ben je ook nog eens een macrofotograaf.

De voorbereiding

Wat voor mij erg van belang was bij deze shoot, is de voorbereiding. Ik heb veel andere websites geraadpleegd voor het bekijken van foto’s, gelezen over de trouwetiquettes, aan welke kant staat de man/vrouw tijdens de ceremonie en hoe gaat de procedure bij het aansnijden van de taart (hier zijn diverse sites voor te vinden). Daarnaast bedacht ik welke spullen ik moest meenemen en hoe ik mijn dag moest plannen. Ik heb zelfs de Zoom.nl-editie van maart 2013 erbij gepakt waar geschreven wordt over bruidsfotografie. Maar het belangrijkste is de wens van het bruidspaar weten en dit goed vastleggen. Over het algemeen weet jij als fotograaf veel meer over fotografie dan het bruidspaar, dus jij neemt ze aan de hand mee en vertelt welke mogelijkheden er zijn. Bespreek ook van tevoren of je alleen de foto’s levert of dat je ook een album maakt. En belangrijk voor jezelf: vraag of je de foto’s achteraf mag gebruiken voor eigen/commerciële publicaties. Verder heb ik de locaties van tevoren bezocht. Ik zou dit iedereen aanraden die ooit een bruiloft gaat fotograferen. Je hebt maar één kans om het goed te doen en je wilt het liefst niet verrast worden, maar laat jezelf daar overigens niet door verkrampen. Voor mij waren de locaties: Het Waalstrand bij Nijmegen en kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther. Bij deze laatste locatie heb ik iemand van de brasserie gevraagd mij een rondleiding te geven. Enorm vriendelijk, geïnteresseerd en behulpzaam personeel.

De spullen

Welke apparatuur neem je mee tijdens een bruiloft? Dat hangt van een aantal dingen af: het weer; wordt het zonnig of niet, hoe licht/donker zijn de locaties; over het algemeen wordt aangeraden om lichtsterke objectieven (F 2,8 of groter) mee te nemen. Denk ook aan een reportageflitser en genoeg geheugenkaartjes. Hieronder een lijst van mijn ‘bagage’:
– Canon 5D mark III
– Canon 450D (back-up camera)
– 17 – 40 mm objectief F 4
– 50 mm objectief F 1,8. Dit is een aanrader en relatief goedkoop
– 85 mm objectief F 1,2
– 70 – 200 mm objectief F 4. Niet gebruikt tijdens de dag
– Reportageflitser
– 3 geheugenkaartjes (16 GB)
– Twee accu’s per camera
– ND-filter en polarisatiefilter (beiden niet gebruikt)
– Twee uitvouwbare reflectieschermen
– Statief
Voor mij is fotografie een uit de hand gelopen hobby en mijn materiaal is dan ook vrij prijzig, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Met minder duur materiaal is ook een prima resultaat te bereiken tijdens een bruiloftshoot. De grootste waarde is namelijk niet de camera en het materiaal, maar de fotograaf die alles bedient.

Checklist

Ik had een checklist gemaakt in Excel voor de dag zelf. De benodigde tijd had ik van tevoren al met het bruidspaar besproken. Zorg dat je ruim de tijd neemt voor de reportage(s), zodat het geen haastklus wordt. Dit geldt ook voor de groepsfoto’s. Hieronder een aantal zaken die je sowieso op je checklist kan zetten:
1) Vraag hoe laat het bruidspaar elkaar gaat ontmoeten.
2) Maak in de ochtend de foto’s van de ringen, zodat je daar de tijd voor hebt.
3) Zorg dat er iemand van het bruidspaar met je mee kan voor de reportage om te assisteren. Al is het maar om de jurk goed te leggen, maar hij/zij kan ook helpen als je een reflectiescherm gebruikt.
4) Zorg dat je alle belangrijke fotografische momenten tijdens de ceremonie in je hoofd hebt en bepaal van tevoren welk objectief (lichtsterkte en brandpunt) je wilt gebruiken voor welke situatie. Een tip van een collega: niet alleen de getuigen tekenen voor de bruiloft, vergeet ook de ambtenaar niet.
5) Zet je fotografie ideeën/voorbeeldfoto’s op papier of op je tablet/telefoon. Dit werkt prima als je even geen inspiratie meer hebt.
6Zorg dat je uiteraard weet wie de ouders, broers en zussen van het bruidspaar zijn voor het fotograferen gedurende de dag.
7) Zorg dat je weet wie de ceremoniemeester is. Laat hem of haar de mensen verzamelen voor de groepsfoto’s. In de tussentijd kun jij je instellingen van je camera uitproberen.
8) Maak niet alleen maar foto’s van het bruidspaar zelf. Het bruidspaar wil met jouw foto’s de dag kunnen herbeleven en ook zien wat zij niet hebben gezien.
9) Zorg dat je niet teveel opvalt gedurende de dag, maar wees wel assertief genoeg alle foto’s die je wilt maken ook daadwerkelijk te maken.
10) Wordt er ook gefilmd? Maak goede onderlinge afspraken wie waar staat, dan heb je beiden mooie resultaten.
11Stel het bruidspaar op hun gemak en laat af een toe een foto zien om ze dit vertrouwen te geven.
12En natuurlijk: geniet van je dag!!

Let vooral ook op de details
Spontane foto’s zorgen voor een leuke variatie

Het was het een geweldige ervaring en ik had het niet verwacht, maar ik zou het zo weer doen. Op naar de volgende opdracht dus!


Marc Roos

avatar

Mijn naam is Marc Roos. Ik fotografeerde eigenlijk alleen tijdens vakanties, maar had een enorme interesse in fotografie. Inmiddels heb ik in 2012 de tweejarige opleiding tot vakfotograaf afgerond aan de Fotovakschool in Rotterdam. Natuurlijk fotografeer ik nog steeds tijdens vakanties, maar mijn interesse verschuift steeds meer naar portretfotografie in de breedste zin van het woord. Wil je meer van mijn werk zien, kijk dan op mijn website. Bekijk alle artikelen van Marc Roos


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je camera verzekeren op vakantie – hoe werkt dat?

Black Friday: goed voorbereid shoppen deze vrijdag!