in

12 tips om in de natuur te fotograferen


18 april 2018, 16:00

Wil je graag beginnen met natuurfotografie of ben je er al mee bezig en kun je wel wat tips gebruiken? We geven je een aantal basistips voor het fotograferen van de natuur!

1. Bereid je goed voor

‘De natuur’ fotograferen is natuurlijk een heel breed begrip en hieronder vallen nog weer allerlei soorten fotografie. Denk aan macrofotografie, landschapsfotografie of wildlifefotografie! Bepaal voordat je gaat fotograferen welk onderwerp je wilt vastleggen. Zoek uit waar dat onderwerp te vinden is en lees erover. Op het internet valt genoeg te vinden over dat wat jij wilt fotograferen. Websites als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer geven veel informatie over de natuurgebieden in Nederland. Wil je beginnen met vogelfotografie? Bezoek de website van Birdpix dan voor inspiratie en waarneming.nl geeft je informatie over welk dier waar te vinden is. Vogelkijkhut.nl geeft je de beste kijkhutten in jouw omgeving en deze site is ook weer gekoppeld aan Waarneming.nl. Wilde dieren leven in een strak ritme en zijn dus vaak op dezelfde plek op hetzelfde tijdstip op een dag te vinden.

zoompie

2. Als je zelf je reis maakt: plan je locaties

Vaak is een locatie op een bepaald moment van de dag op z’n mooist. Dit kun je vooraf uitzoeken door bijvoorbeeld de locatie op te zoeken in Google maar ook op zoom.nl of 500px.com. Ideaal is wanneer je weet hoe laat de zon ondergaat of opkomt en op welke plek dat is. Een mooie (betaalde) app hiervoor is The Photographer’s ephemeris. Hiermee kun je jouw beste tijd voor die locatie vooraf bepalen.

Neem je deel aan een georganiseerde fotoreis dan word je, als het goed is, op het juiste moment naar de juiste plek gebracht. Ook dan is het handig van tevoren te bekijken wat je daar ongeveer kunt verwachten zodat je gericht aan de slag kunt.

benjamin-van-der-spek

3. Gebruik de apparatuur die bij jouw keuze van fotografie past

Gebruik de apparatuur die bij jouw keuze van fotografie past. Kies je voor macrofotografie, dan heb je weinig aan een telelens en bij landschapsfotografie heb je geen snelle camera nodig. Het is handig om één favoriete lens en body te gebruiken, want wanneer je op pad bent in de natuur is het niet handig om kilo’s aan apparatuur mee te zeulen.

Voor dierenfotografie heb je juist wel een telelens nodig, omdat veel wilde dieren schichtig zijn en lastig zijn om te benaderen. Kies een lens van minimaal 300mm voor zoogdieren en 500/600 mm voor vogels.

teranique

Met landschaps- en macrofotografie wil je graag zoveel mogelijk detail hebben in je foto’s. Het is daarom van belang dat je een camera hebt met een grote sensor (fullframe bijvoorbeeld) om alle informatie vast te kunnen leggen. Landschapsfotografen werken veel met filters, waarmee je onder andere het contrast tussen lichte en donkere delen in je foto verkleint.
Maak ook gebruik van een statief wanneer je landschappen fotografeert.

4. Daag jezelf uit

Veel natuurfoto’s lijken hetzelfde omdat fotografen vaak niet de moeite nemen om verschillende composities en standpunten aan te nemen. Toch is dit makkelijk gedaan door bijvoorbeeld door de knieën te zakken of op een verhoging te gaan staan. Daag jezelf uit om originele hoeken te vinden en zo jouw unieke foto’s te maken van landschappen of dieren. Bedenk bijvoorbeeld een serie waarin je steeds een bepaald uniek standpunt gebruikt.

edpeetersphotography

5. Denk goed na over het licht

Met het fotograferen in de natuur ben je afhankelijk van daglicht. Het is nuttig om eens vroeg op te staan om te bekijken hoe het licht zich tijdens de eerste uren van de dag ontwikkeld. Bedenk hoe je het aanwezige licht kunt gebruiken voor jouw fotografie en ook op welk moment van de dag het voor jou perfecte licht aanwezig is. Experimenteer ook met ander lichtinval, bijvoorbeeld tegenlicht. Dit kan voor prachtige silhouetten van bijvoorbeeld een boom of een dier zorgen. Goed licht moet je leren zien en herkennen en dit vergt oefening en tijd. Kijk ook naar andere fotografen op Zoom.nl en wees niet bang om te vragen hoe zij met het licht te werk zijn gegaan. Je kunt veel van andere fotograferen leren.

a2jphotography

6. Kom op verschillende momenten van de dag

Een locatie kan er op andere momenten van de dag heel verschillend uitzien. Hieronder zie je een mistige foto die gemaakt is in de vroege ochtend. De foto had een heel ander effect gekregen wanneer deze gemaakt zou zijn in de middag.

aa-99

7. Zorg dat je onderwerp goed afsteekt

Vooral bij dieren heb je de neiging om je te concentreren op het dier en de omgeving te vergeten. Als voorbeeld deze uil. De bruine veren van de uil en de geel-groene achtergrond geven een mooi contrast. Wanneer de kleuren te veel overeenkomen kan het dier in de foto wegvallen.
kpphotography

8. Heb geduld!

Bij natuurfotografie is de kernregel; heb geduld! Je bent afhankelijk van de natuur en omstandigheden die je niet in de hand hebt. Er zal altijd wel iets zijn wat tegenzit. Denk aan het weer of het licht of een dier dat niet meewerkt. Als natuurfotograaf moet je veel geduld hebben en hiermee om kunnen gaan. Je moet ervan houden om de tijd te nemen en kunnen omgaan met de omstandigheden van de natuur. Het zal voorkomen dat je thuiskomt met geen één goede foto. Dit betekent niet dat je moet opgeven, maar de volgende keer gewoon weer moet gaan en hetzelfde geduld moet hebben. Geniet van de buitenlucht en de natuur om je heen, want als natuurfotograaf is dat waar je hart en interesse ligt.

mourik57

9. De blik van de kijker

Bij een landschapsfoto is het mooi als je de objecten in de foto zodanig weet te plaatsen dat de aandacht van de kijker er ook naar uit gaat. Dat kan op verschillende manieren. Eén daarvan is als de personen of dieren in de foto ook hun blik gericht hebben op het beeldbepalende element. Als voorbeeld deze olifant die met zijn blik gericht is naar de boom. Op deze foto lijkt de olifant naar de boom toe te lopen en er naar te kijken: er is interactie.

francis-dost

10. Improviseer

Het kan heel goed zijn dat een bepaalde foto die je voor ogen had, niet gemaakt kan worden door weersomstandigheden, licht, etc. Blijf om je heen kijken, want er is bijna altijd wel iets wat het waard is om gefotografeerd te worden. Vergeet vooral ook niet achterom te kijken!

arjansijtsma

11. Wees creatief en probeer dingen uit

Op Zoom.nl en ook verder op internet zie je onvoorstelbaar veel voorbeelden van hele creatieve foto’s. Als een foto je aanspreekt, denk dan na over hoe de foto gemaakt is en probeer veel uit! Met vragen en zoeken, kun je dat vaak prima uitzoeken.

phaaksma

12. Last but not least: back-up

Het is een open deur, maar geheugenkaartjes kunnen stuk gaan of haperen. Regel daarom voldoende kaartjes en leg jezelf die discipline op om tijdens een reis regelmatig een back-up van je foto’s te maken. Voor de zekerheid kun je dit het beste in 2-voud doen: op een laptop én op een losse harde schijf.

photography-by-karen

Natuurfotografie tips

Wil je meer handige natuurfotografie tips? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografeer vogels in een vogelhut

Review: Sony A7 III