in

11 fotolocaties om de heide te fotograferen


31 januari 2021, 10:54

Nederland heeft prachtige natuur en de Nederlandse heidevelden horen hier zeker bij. Gelukkig zijn er meer dan genoeg heidevelden te vinden in ons kleine landje, maar om je toch een beetje op weg te helpen stelden we een lijstje voor je samen met fotolocaties voor het fotograferen van de heide.

De heide bloeit van augustus tot en met september. Hoewel het nog wel eventjes duurt voordat dit prachtige kleurenfestijn dus van start gaat, is er niets zo mooi als fotograferen op de heide, ook als deze niet in bloei staat. Het geeft je foto’s namelijk een rustige, mystieke sfeer.

Meer leren over landschapsfotografie
In de Zoom Academy cursus landschapsfotografie vertellen we je welke objectieven je nodig hebt, welke tijdstippen het beste zijn, hoe je een foto het beste bewerkt en bovenal hoe je een prachtige foto maakt!

1. De Posbank

De Posbank is een gebied dat officieel bij Nationaal Park de Hoge Veluwe behoort. Hier vind je een prachtig, glooiend landschap dat een prachtige diepte geeft aan je foto’s. Natuurlijk is de rest van de natuur rondom dit gebied ook werkelijk schitterend en kun je hier eindeloos wandelen, fietsen en bovenal natuurlijk fotograferen.


Foto: dennisbresserfotografie · NIKON D850 (NIKON CORPORATION) · ISO 100 · F 6.3 · 1/25 SEC · 200 MM

2. Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen staan bekend als de Nederlandse Sahara. Dit komt vanwege het vele stuifzand dat hier te vinden is en dat letterlijk de duinen van het gebied vormt. Er zijn echter ook prachtige heidevelden te vinden in dit gebied.


Foto: sven483 · Canon EOS R

3. Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide is een landgoed en een natuurgebied in de gemeente Zundert. Het is een typisch cultuurlandschap vol historie en verhalen. Wanneer je hier op pad gaat, kan het dan ook enorm boeiend zijn om met een gids mee te wandelen om wat meer te weten te komen over het gebied. De naam van het gebied zegt het al: er is heide te vinden in dit gebied en net als in vele andere gebieden staat deze er prachtig.


Foto: schaeffer · Canon EOS 750D · ISO 100 · F 8.0 · 1/100 SEC · 34 MM

4. Kalmthoutse Heide

Dit natuurgebied, dat op de grens van Nederland en België ligt, is een geweldig gebied om in te wandelen, te fietsen, of op een andere manier te recreëren. Het gebied heeft heide, bos, vennen, duinen en zo’n 25 wandelroutes, zodat je niet snel uitgekeken raakt.


Foto: dianamieras · Onbekende camera

5. Brunssummerheide

Een ander prachtig heidegebied is de Brunssummerheide. Je vindt hier een prachtig heuvellandschap met uitgestrekte heidevlaktes, maar ook zankdvlaktes met duinen, vennen, bossen en een beek. De kans is groot dat je, bij een wandeling door dit gebied, een grazende kudde schapen tegen het lijf loopt. Perfect voor op de foto, toch?


Foto: jvandegazelle · Nikon D7200

6. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

In dit nationale park kun je één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa vinden. Dit natuurgebied moest dan ook wel in ons lijstje terugkomen. Het fijne van dit gebied is dat er geen grote wegen in de buurt zijn en dat je hier dus heerlijk kunt genieten van de stilte.

Foto: moods · Canon EOS M50 (Canon) · ISO 1000 · F 6.3 · 1/200 SEC · 150 MM

7. Schoorlse Duinen

Zo’n 100 jaar geleden was it natuurgebied niets anders dan zand. Inmiddels is het echter een prachtige locatie om van de heide te genieten en is het ook een heel rijn wandelgebied.


Foto: dipo · X-T2 (FUJIFILM) · ISO 200 · F 7.1 · 1/80 SEC · 13 MM

8. Hoorneboegse Heide

De Hoorneboegse Heide heeft haar naam te danken aan Landgoed De Hoorneboeg, dat centraal in het gebied ligt. Dit gebied deelt zich als het ware in twee delen op. Aan de noordzijde vind je de open heide en aan de zuidzijde de halfopen heide, deze gaat over in bosgebied de Zwarte Berg.


Foto: nvandij · E-M5MarkII (OLYMPUS IMAGING CORP.) · ISO 100 · F 8.0 · 1/30 SEC · 14 MM

9. Sprengenberg

Schotse hooglanders, oude bouwlanden en schitterende uitzichten, deze glooiende heidevelden hebben het allemaal. In Nederland is dit de enige plek waar je de korhoen nog in het wild kunt spotten, al begint deze ook hier te verdwijnen en moet je dus goed zoeken wil je hem tegenkomen.


Foto: twentefotograaf · Canon EOS 5D Mark IV (Canon) · ISO 100 · F 13.0 · 1/60 SEC · 35 MM

10. Dwingelderveld

Als je een heide met schapen wilt fotograferen, loop je daar op het Dwingelderveld een behoorlijke kans op. Het Dwingelderveld is een groot, prachtig heideveld waar je heerlijk kunt wandelen en goed kunt fotograferen.


Foto: erikesterfotografie · Nikon D750 · ISO 320 · F 14.0 · 1/400 SEC · 24 MM

11. Fochteloërveen

In het Fochteloërveen wordt er alles aan gedaan om zowel het veen als de heide van het natuurgebied zo goed mogelijk te behouden. Sinds 2001 broedt de kraanvogel in dit gebied en dit is dan ook de locatie om deze majestueuze vogel te spotten.


Foto: ronaldk962 · Nikon D7200 · ISO 200 · F 7.1 · 1/200 SEC · 18 MM

Op de kaart

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je alle locaties kunt vinden, hebben we ze nog even voor je in kaart gebracht via het handige kaartje hieronder. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor het fotograferen van de heide

De heide is een prachtig onderwerp om te fotograferen, in alle jaargetijden. Om ervoor te zorgen dat je het uiterste uit je fototrip haalt, geven we je een paar tips.

Kies de juiste tijd

Zeker wanneer de heide paars is, is het belangrijk dat je gaat fotograferen op het juiste tijdstip van de dag. Ga niet midden op de dag, wanneer de zon op zijn hoogst staat en het licht erg hard is. Ga wat eerder in de ochtend, of wat later op de middag, het licht geeft dan een mooie sfeer en is dan een stukje zachter, waardoor de heide en de kleuren prachtig uitkomen.


Foto: christiaan · Canon EOS 70D · ISO 400 · F 4.0 · 1/50 SEC · 24 MM

Wat wil je fotograferen

Bedenk wat je op de foto wilt zetten. Op de heide kun je prachtige landschapsfoto’s maken met dramatische kleuren en zonsondergangen. Je kunt echter ook schitterende macrofoto’s maken van de paarse bloemetjes die waarschijnlijk vol zitten met insecten zoals bijen. Bedenk goed welke foto’s je wilt gaan maken en ga op pad met een plan, vaak komen er dan de mooiste foto’s uit.

Foto: marionstoffels · X-T3 (FUJIFILM) · ISO 200 · F 1.4 · 1/1000 SEC · 35 MM

Heb respect voor de natuur

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, respect voor de natuur is uiterst belangrijk. Banjer daarom niet midden door een heideveld zonder te kijken waar je je voeten wegzet. Je verpletterd zo tal van planten en insecten en je doet daarmee veel meer schade aan dan je zelf waarschijnlijk door hebt. Daarbij zijn er bepaalde soorten wespen en bijen die hun nest graag onder deze heide maken. Als je hier op gaat staan krijg je zo een hele zwerm boze angels op je afgevuurd en daar wordt niemand echt blij van.

Foto: alex-maas1 · ILCE-7M2 (SONY) · ISO 100 · F 11.0 · 1/8 SEC · 28 MM

Bekijk de video!

Wil je nog wat meer leren over macrofotografie? Bekijk dan de video hieronder!

Inspiratie nodig?

Wil je binnenkort op pad gaan, maar ben je nog op zoek naar wat inspiratie? Check dan de collectie Prachtige Heide en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste foto’s van januari 2021

Werken met Photoshop Express: basisbewerkingen op je smartphone