in

10 tips voor het maken van prachtige lente-foto’s


6 april 2018, 09:30

Als het voorjaar weer begint gaan steeds meer mensen met hun camera op pad. Met deze tips leer je hoe je mooie foto’s kunt maken in de lente.

Voorbereiding

In de lente moet je weer met andere dingen rekening houden dan in de winter. Denk aan de zonsopkomst, want deze vindt weer steeds vroeger plaats. Gebruik apps als WeatherPro of Windfinder om het weer beter in te schatten.

Heb je een bepaald dier of een bepaalde plant in je hoofd om te fotograferen? Op www.waarneming.nl staat wanneer bepaalde dier- of plantsoorten weer gezien worden.

Foto: jvandegazelle

Uitrusting

De grote verscheidenheid aan onderwerpen in de natuur vraagt om specifiek materiaal. Veel fotografen zetten de eerste stappen in natuurfotografie met camera en kitlens, bijvoorbeeld een 18-55mm F3,5-5,6. Wie hogere eisen stelt aan beeldkwaliteit, zal de kitlens al snel willen vervangen door een scherper en lichtsterker model. Populaire lenzen onder landschapsfotografen zijn een 24-70mm F2,8 of een 24-105mm F4,0 lens gecombineerd met een fullframe camera. Een dergelijk bereik laat je toe om landschappen zowel weids als in detail te fotograferen. Om de ontwakende dieren beeldvullend te fotograferen, heb je een grotere brandpuntsafstand nodig. Populaire en nog min of meer betaalbare lenzen voor wildlifefotografie zijn de 300mm F4,0 en de 100-400mm F4,5-5,6.

Foto: anna-rass

Wie liever kleine onderwerpen als bloemen en insecten fotografeert, kan beter een macrolens aanschaffen. Deze zijn speciaal daarvoor ontworpen. Ze kunnen scherpstellen op zeer korte afstand en vergroten als het ware het onderwerp. Elk merk heeft z’n eigen macrolens, waarbij de 100mm F2,8 ongetwijfeld het populairst is. Wie niet meteen zo’n grote investering wil doen, kan ook werken met extension tubes of tussenringen. Dit zijn holle ringen die je tussen lens en camera plaatst om de beeldafstand te vergroten. Hierdoor wordt het beeld op de sensor groter en de scherpstelafstand korter. Deze ringen bevatten geen glas, waardoor je niets aan kwaliteit verliest. Met deze ringen kun je met een standaardlens zoals de 24-105 mm toch kleine onderwerpen in detail fotograferen.

Foto: lineward

Scherptediepte en compositie

Als alle bloemen en kleine beestjes tevoorschijn komen in de natuur, is dit de perfecte gelegenheid om weer op de grond te gaan zitten (wellicht nog op een vuilniszak) en deze kleine wereld vast te leggen. Ook de nieuwe bloesem in de bomen is mooi om te gaan fotograferen.

Door te spelen met je scherptediepte kun je totaal verschillende foto’s maken van het onderwerp. Gebruik veel scherptediepte om een boom of alle takken ervan in beeld te krijgen en gebruik weinig scherptediepte om de aandacht te leggen op dat ene bloesemtakje met roze bladeren. Vaak geeft de blauwe lucht als achtergrond een mooi contrast in kleur met de bloesem.

Foto: gandhi

Perspectief

Wissel met compositie en perspectief. Gebruik een macrolens om details van één bloem vast te leggen of gebruik een groothoeklens om een geheel bloemenveld vast te leggen. Fotografeer tussen de bloemen door of neem een laag perspectief om de gehele lengte van de bloem te tonen.

Foto: Dodsi

Kleur

De natuur vult zich weer met veel voorjaarkleuren, nieuwe bloemen, bladeren aan de bomen en velden met bloesem en planten. Gebruik deze frisse kleuren voor in je fotografie. Focus je op nieuwe bloemen en planten of wellicht op de lang uitgestrekte bloemenvelden in natuurgebieden.

Lentebloemen zoals narcissen, tulpen en sneeuwvlokjes zijn weer volop in bloei. Leg de nadruk op de vrolijke kleuren of benadruk de vormen met een detailfoto. Let wel altijd op de achtergrond. Zorg dat er geen storende objecten aanwezig zijn, zoals takjes of afval.

Foto: john9999

Landschappen

Zonnige dagen gevolgd door koele en windstille nachten zijn ideaal voor de vorming van nevel en mist. Gecombineerd met wat zonlicht bij zonsopgang zijn dit de omstandigheden waar elke landschapsfotograaf naar uitkijkt. Probeer vooraf enkele locaties uit te zoeken en ideeën te vormen. Zo kun je het mooiste moment van de dag optimaal benutten. In tegenstelling tot macro- en wildlife, fotografeer je landschappen juist met veel scherptediepte. Je wilt immers het hele landschap mooi scherp. Een diafragma tussen F 11 en F 16 is hiervoor ideaal. Houd de iso zo laag mogelijk (bijvoorbeeld 100) voor zo min mogelijk ruis, maar houd rekening met de omstandigheden. Bij weinig licht of bij veel wind loop je de kans dat trillingen tot onscherpe foto’s leiden, zelfs wanneer je vanaf statief werkt. Op die momenten kun je de iso dus best wat hoger instellen, zodat de foto’s zeker scherp zijn.


Foto: annelous69

Regen

De zon laat zich steeds vaker zien, maar een regenbuitje is niet uitgesloten. De regen zorgt voor reflecties, geeft prachtige regendruppels en zorgt voor zachte kleuren. Een grauwe lucht kan ook een mooie achtergrond zijn.

Foto: wilmatenbhomer

Dieren

De geboorte van dieren staat centraal in de lente. Daarom zijn lammetjes, kalven en veulens zo’n geliefd onderwerp om te fotograferen. Gebruik een snelle sluitertijd om de bewegende dieren vast te leggen. Benader die pasgeboren dieren voorzichtig in een zigzag beweging om ze niet af te schrikken.

Foto: dickvanduijn

Insecten

De macrofotograaf kan ook weer aan de slag met insecten en vlinders. Lees daarvoor onze tips voor vlinderfotografie.

Foto: bennik

Portret

Bloemen en dieren hoeven niet het hoofdonderwerp van je lentefoto te zijn. De kleurrijke bloemenvelden zijn prachtig voor een portretfoto. Laat kinderen spelen met de bloemen, of kies voor weinig scherptediepte om een kleurrijke waas op de achtergrond te creëren.

Foto: brendaroos

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bruikbare tips voor architectuurfotografie – Een overzicht

Expertuitdaging: De ontluikende lente vastleggen