in

10 praktische tips voor huisdierenfotografie

Miranda Schenkel

Sommigen zeggen dat huisdierenfotografie overeenkomt met het fotograferen van kinderen. Dieren hebben weinig geduld, weinig aandacht en zijn lastig te regisseren. Toch is dat juist wat het ook zo leuk maakt. Het levert namelijk altijd spontane situaties op. Elke keer bespreek ik een ander onderdeel van dierenfotografie, zowel theorie als praktijk. Deze keer: Aan de slag met je huisdier, 10 praktische tips.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Als dierenliefhebber is er natuurlijk niets leukers dan met je eigen huisdier aan de slag gaan. Of je nu een kat, hond, konijn, hamster of leguaan hebt, de basisprincipes zijn hetzelfde. De volgende tips helpen je op weg bij het maken van de mooie foto’s van jouw huisdier.

1. Focus op de ogen

Dierenportretten zijn wat dit betreft niet veel anders dan portretten van mensen. Automatisch kijken we naar de ogen van het dier of persoon die is vastgelegd. Bij een goed portret kun je namelijk het verhaal van de persoon aflezen aan de ogen. Hetzelfde geldt voor dieren, want we zien graag menselijke emoties bij dieren. Zorg daarom altijd dat de ogen scherp zijn. Dit geeft direct meer persoonlijkheid en emotie aan je portret, wat de foto absoluut ten goede komt.

De nadruk op de ogen van deze poes zorgen ervoor dat je benieuwd bent wat er in dat hoofdje omgaat. (foto: Sake-van-Pelt)
Prachtige foto van deze Grijze Roodstaartpapegaai waarbij alle aandacht direct naar het oog gaat. (foto: Rachel1988)

2. Begeef je op oogniveau

Waarschijnlijk maak je vaak foto’s vanaf jouw eigen standpunt, wat heel logisch is. Dit resulteert in foto’s van huisdieren die van bovenaf zijn genomen. Dit kan heel erg leuk uitpakken, maar probeer ook eens te verlagen tot de ooghoogte van het dier en vanaf daar te fotograferen. Hierdoor kruip je als het ware in de wereld van het dier dat je fotografeert. Dit levert vaak originele(re) en leuke plaatjes op. Experimenteer ook eens met andere standpunten, zoals bijvoorbeeld helemaal vanaf de grond.

Door dit lage standpunt zien we de wereld van het konijntje. (foto: hns90)
Door vanaf de grond te fotograferen wordt de grootte van de hond extra geaccentueerd.

3. Let op de achtergrond

Als je net met dierenfotografie begint, is er een grote kans dat je zo druk bent met van alles (zoals je camera instellingen en het dier zelf) dat je vergeet te kijken naar de omgeving. Belangrijke les die ik geleerd heb is dat de achtergrond misschien nog wel belangrijker is dan het dier zelf. Een rustige, egale achtergrond zorgt voor een veel sterkere foto waarbij de focus automatisch bij het dier komt te liggen. Een rommelige achtergrond leidt snel af en zorgt voor een onrustige foto.

De egale achtergrond zorgt ervoor dat de hond op de foto goed tot zijn recht komt en zorgt voor rust in de foto. (foto: Arno03)

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


4. Gebruik weinig scherptediepte

Zoals je misschien al is opgevallen, zijn alle bovenstaande voorbeelden gemaakt met weinig scherptediepte. Het dier (of een deel daarvan) is scherp en de achtergrond is wazig. Door weinig scherptediepte te gebruiken, zorg je er automatisch voor dat de aandacht naar het dier gaat. Weinig scherptediepte is ook handig als je toch een enigszins rommelige achtergrond hebt (zie punt 3). Hiermee kun je dat een beetje verbloemen. Maar ook bij weinig scherptediepte geldt dat het beter is een egale achtergrond te hebben! Ik gebruik daarom graag een diafragma rond F/2.8 voor mijn hondenportretten.

Weinig scherptediepte zorgt ervoor dat de hond prachtig van de achtergrond los komt. (foto: bjonkhans)

5. Zoom in op details

Probeer ook eens anders naar je huisdier te kijken. Zoom eens in op details zoals een poot, oor of ander karakteristiek detail van jouw huisdier. Als niet direct duidelijk is wat de kijker eigenlijk ziet, maakt dit nieuwsgierig!

Is dit een poot van een huiskat of van een roofdier? De foto maakt de kijker nieuwsgierig wat er buiten de foto gebeurt. (foto: tekstvaart)
Extreem ingezoomd op de neus van deze hond. (foto: boompje)

6. Leg het karakter van het huisdier vast

Kijk eens goed naar het huisdier en bedenk wat jouw huisdier uniek maakt. Heb je bijvoorbeeld een actieve kat? Probeer dan een actiefoto te maken. Als je juist een luie kat hebt, zet hem dan heerlijk luierend op de foto. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw foto’s net even iets anders zijn dan die van anderen.

Deze kat is zich heerlijk in de zon aan het wassen. (foto: ronin123)
Deze hond is duidelijk een waterrat! (foto: Mariannnetje)

7. Gebruik natuurlijk licht (geen flits!)

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Nog beter, probeer te spelen met het aanwezige licht! Als je buiten fotografeert probeer dan goed te letten op de stand van de zon. Op een zonnige dag is ’s middags het minst geschikt om te fotograferen. Je krijgt dan namelijk harde schaduwen. Veel fotografen zweren bij het ‘Golden Hour’. Het uur voordat de zon op- of ondergaat. Dit zorgt namelijk voor prachtige, warme foto’s. Probeer binnenshuis gebruik te maken van het natuurlijke licht door de ramen of anders van het licht van de lampen in huis.

Deze foto is gemaakt in het ‘Golden Hour’ net voordat de zon op- of ondergaat. Hier is prachtig gebruik gemaakt van het aanwezige licht. (foto: Dniece)

8. Analoog kleurgebruik

Dit punt is misschien wat minder voor de hand liggend, maar in mijn ogen wel belangrijk! Ik heb veel foto’s van anderen bekeken en me afgevraagd waarom ik bepaalde foto’s nu zo mooi vind. Veel van de foto’s straalde rust uit door het gebruik van analoge kleuren. Hiermee bedoel ik dat de achtergrondkleur(en) vergelijkbaar zijn met het dier op de voorgrond. Heel simpel gezegd betekent dit zwart op zwart of wit op wit, maar ook een bruin dier voor een bruine achtergrond. Natuurlijk is het ook leuk om juist een ontzettende contrastkleur te gebruiken, als je er maar bewust over nadenkt wat je met de foto wilt bereiken.

Door het gebruik van analoge kleuren wordt deze foto nog liever en zachter. (foto: annemarie000)

9. Compositie

Durf te croppen! Net zoals bij het fotograferen van details, kan een foto spannender worden als je niet alles laat zien. Juist een uitsnede kan een hele sterke foto opleveren. Probeer de uitsnede al te maken als je fotografeert in plaats van achteraf, maar uitsnijden in de nabewerking kan natuurlijk ook nog. Er zijn veel hulpmiddelen bij het maken van de ‘perfecte’ uitsnede zoals bijvoorbeeld de gulden snede.

Door de compositie van deze foto komt er meer nadruk te liggen het slaperige hoofdje van deze poes. (foto: andrea-k)

10. Kijk naar anderen (maar niet teveel)

Ik heb veel geleerd door alleen maar te kijken naar andere foto’s (bijvoorbeeld op zoom.nl en flickr.com) en voor mijzelf na te gaan wat het een goede of minder goede foto maakt. Dit kan heel inspirerend zijn, maar kan er ook voor zorgen dat je denkt “Dit lukt mij nooooit.” Daarom is het belangrijk dat je dit met mate doet en vooral gewoon lekker zelf aan het fotograferen gaat. Ook het kritisch bekijken van je eigen foto’s (zowel de goede als minder goede!) helpt bij je ontwikkeling. Het belangrijkste is dat je zelf ziet dat je groeit en dat jij elke keer een beetje beter wordt.


Miranda Schenkel

avatar

Miranda Schenkel is naast haar werk als interactie ontwerper ook hondenfotograaf. Als fotograaf probeert ze de persoonlijkheid van viervoeters vast te leggen. Ze schrijft over de kennis die ze op doet tijdens fotoshoots en geeft praktische tips zodat je zelf ook direct aan de slag kunt. Je kunt haar werk bekijken op haar haar website.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste cadeau’s voor een fotograaf tijdens de feestdagen

Samenvoegen tot 1 foto met Lightroom en Photoshop