in

10 fotolocaties om Nederlandse skylines te fotograferen

Nederland heeft een hoop prachtige steden en al die steden hebben natuurlijk ook een skyline. Hoewel vaak aan een skyline aan het water wordt gedacht, is dat geen verplichte. Een skyline is simpelweg het profiel van een stad en dat kan dus ook gewoon op het land.

In het artikel hieronder hebben we de mooiste Nederlandse skylines voor je op een rijtje gezet. Zoals we al schreven, hoeft een skyline niet altijd aan het water te liggen. Toch wordt wel vaak gebruik gemaakt van water bij het fotograferen van skylines, want dat zorgt ervoor dat je recht tegen de stad aan kunt kijken. We hebben alle locaties voor je uitgeschreven en ze daaronder voor je in kaart gebracht. Helemaal onderaan het artikel geven we je nog een paar tips voor het fotograferen van skylines. Zo weet je zeker dat je helemaal klaar bent om op pad te gaan.

1. Rotterdam

Tja, Rotterdam valt simpelweg niet te missen wanneer je het over skylines hebt. Dit is misschien wel dé Nederlandse stad met de mooiste aanzichten. Bij deze locatie lijkt water haast wél een vereiste, de Erasmusbrug en de haven van de stad zorgen voor prachtige aanzichten en deze liggen nu eenmaal aan het water.

Skylines

Foto: feauteaux – ISO 100 · ƒ/14 · 30s · 35mm

2. Den Haag

Ook Den Haag heeft een paar schitterende aanzichten. Afhankelijk van waar je staat, kun je prachtige aanzichten van de torenhoge gebouwen, of oude gebouwen fotograferen. De stad is zowel overdag als ‘s avonds prachtig om te fotograferen en dus ook zeker de moeite waard als je op pad wilt om skylines te gaan fotograferen.

Skylines

Foto: Original Mostert – ISO 100 · ƒ/11 · 105s · 19mm

3. Deventer

Deventer is vast niet de eerste stad waar je aan denkt aan als je aan skylines denkt, het is dan ook niet de bekendste stad van Nederland. Toch heeft Deventer een prachtige skyline die ook aan het water ligt. Hier geen hoge gebouwen en moderne wolkenkrabbers, maar mooie, authentieke huisjes en een prachtige kerktoren die daar bovenuit torent.

Skylines

Foto: bartrosfotografie

4. Utrecht

De Domtoren van Utrecht is een enorm populair foto-onderwerp en deze komt dan ook in vele skyline foto’s van Utrecht naar voren. De stad zou echter geen stad zijn als de domtoren niet kon contrasteren met hoge, strakke, moderne gebouwen.

Skylines

Foto: LisaAnn91

5. Amsterdam

In Amsterdam kun je veel water vinden en dat maakt dan ook dat deze stad een veel gefotografeerde stad is voor skylines. Je kunt ervoor kiezen om van het IJ te fotograferen, waardoor je een mooi overzicht van de stad krijgt. Amsterdam heeft daarbij een paar schitterende gebouwen, die je zo erg mooi op de foto kunt zetten.

Skylines

Foto: made-by-bas-verhoeven – ISO 100 · ƒ/16 · 13s · 18mm

6. Groningen

Ook Groningen is niet de typische stad vol hoge, moderne gebouwen. Hier kun je nog prachtige klassieke huizen en gebouwen vinden, waaronder de Martinitoren en de Martinikerk. Een skyline van Groningen doet dan ook een stuk minder ‘stads’ aan dan bijvoorbeeld een skyline van Rotterdam.

Skylines

Foto: jvdzwan – ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/400s · 150mm

7. Almere

Almere is een relatief nieuwe stad en heeft dan ook een erg moderne, strakke skyline. Almere ligt aan behoorlijk wat water, waardoor de skyline van de stad ook vrijwel altijd vanaf het water wordt gefotografeerd. Dat de stad zo nieuw en modern is, maakt dat de stad misschien wel de strakste skyline van alle steden uit dit lijstje heeft en de stad is dan ook zeker het fotograferen waard.

skylines

Foto: NolVerMei

8. Zoetermeer

Zoetermeer ligt erg in de buurt van een paar andere steden uit dit lijstje, waardoor de stad nog wel eens een beetje ondergesneeuwd wordt. Dat maakt dat Zoetermeer niet de eerste locatie is waar je aan denkt bij het fotograferen van skylines, terwijl je hier ook prachtige foto’s van kunt maken.

Skylines

Foto: TanjaMilo

9. Maastricht

Klassieke huisjes, de maas en de Sint Servaasbrug: nog een stad met een prachtige, klassieke skyline. Wanneer je graag een strakke, moderne skyline vast wil leggen, kun je Maastricht beter overslaan. Ga je voor een wat klassieker beeld, dan is Maastricht een geweldige stad om te fotograferen.

Skylines

Foto: wimdenijs – ISO 50 · ƒ/16 · 3/5s · 35mm

10. Nijmegen

Ook Nijmegen heeft een prachtige skyline en ook deze stad ligt aan het water. De skyline is misschien wat rommeliger, dan die van moderne steden, maar je kunt hier nog steeds prachtig fotograferen. Daarbij heeft deze skyline ook weer een hoop klassieke huizen in het aanzicht staan. 

Skylines

Foto: KarstenRuss

De fotolocaties om de skylines te fotograferen op de kaart

Ga je binnenkort op pad om de mooiste skylines te fotograferen? Wij hebben de locaties van hierboven even voor je in kaart gebracht. Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips om skylines te fotograferen

Het fotograferen van een mooie skyline is niet altijd makkelijk. Er zijn immers best wat dingen waar je op moet letten. Om ervoor te zorgen dat je toch een goede foto weet te maken, hebben wij hieronder een paar tips voor je op een rijtje gezet. Meer lezen? In het artikel ‘Tips – Hoe fotografeer je de skyline van een stad?’ vertellen we je uitgebreid over het fotograferen van een skyline. In de Zoom Academy cursus Stad en Avondlicht leer je daarbij nog meer over het fotograferen van steden.

Het juiste standpunt

Als je een skyline wilt fotograferen heb je een zekere afstand van de stad nodig. Zoek daarom een plek waarbij je uitzicht hebt op de stad, of op een deel van de stad. Vaak werkt een wat lager standpunt erg goed, omdat de gebouwen van de stad dan groter en indrukwekkender lijken. Als je de mogelijkheid hebt, is het ook erg gaaf om de stad juist vanuit de hoogte te fotograferen. Zo krijg je een goed overzicht van de stad en zie je niet alleen de paar voorste gebouwen.

Skylines

Foto: lex-scholten – ISO 100 · ƒ/7.1 · 1/100s · 10mm

Kies je tijdstip

Een skyline is op ieder moment van de dag mooi, maar met zonsondergang, of in de avond kun je vaak echt prachtige foto’s maken. De zonsondergang zorgt voor mooie kleuren en wanneer je in de avond gaat fotograferen gaan alle lampen in de stad aan, waardoor de stad letterlijk oplicht. Dat zorgt voor voor een schitterend effect in de donkere avondlucht.

Skylines

Foto: KarstenRuss

Aan het water

Zoals we al schreven, worden veel skylines aan het water gefotografeerd. Niet zo gek, want dat geeft de mogelijkheid om voldoende afstand van de stad te nemen, terwijl je er wel recht tegenaan kijkt. Dat water zorgt ook voor rust en geeft vaak een extra dimensie aan de foto. Zo kun je gebruik maken van lange sluitertijden, zodat het water mooi zacht wordt, of een mooie reflectie vastleggen met een snelle sluitertijd.

Skylines

Foto: FotograQui – ISO 100 · ƒ/9.5 · 1/6s · 17mm

Een rechte horizon

Op een foto van een skyline, vormt de skyline de horizon. Een scheve horizon is vaak erg vervelend, maar bij een skyline foto is een scheve horizon vaak compleet onvergeeflijk. Het is belangrijk dat de horizon mooi recht en strak is, zodat het niet lijkt alsof de skyline op het punt staat het beeld uit te glijden.

Skylines

Foto: Gemio

Inspiratie nodig? Bekijk de galerij Skylines!

Ga je binnenkort op pad om skylines te fotograferen, maar heb je nog wat inspiratie nodig? In de galerij Skylines zetten we de mooiste foto’s van skylines voor je bij elkaar, zodat je nog even goed wat inspiratie op kunt doen! Klik op de galerijtitel, of de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

Skylines

Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van augustus 2021

De beste tips voor fotograferen in het donker