in

10 fotolocaties om graffiti te fotograferen


25 oktober 2020, 11:57

In Nederland geldt dat het spuiten van graffiti in openbare ruimtes verboden is, maar dat er aangewezen plekken zijn waar het wél mag. Vaak vragen gemeentes kunstenaren zelfs om die plekken op te vullen, zodat de stad wat meer kunst en kleur krijgt. Wij gingen voor je op zoek naar de mooiste murals van Nederland en zetten ze voor je in kaart.

Hieronder hebben we alle locaties even voor je uitgeschreven. Wil je echter weten waar je deze locaties precies kunt vinden, dan hebben we halverwege dit artikel ook een kaartje voor je samengesteld. Na het kaartje hebben we ook nog wat tips voor je opgeschreven, want het kan behoorlijk lastig zijn om een mooie foto te maken van een plat kunstwerk.

1. Utrecht

In Utrecht zijn een aantal gave murals te vinden. De afgelopen jaren heeft de organisatie van De Strakke Hand de kunst op de muren enorm uitgebreid. Deze mensen schilderen de murals niet met spuitbussen, maar met kwasten en dus met de hand. Daarnaast zijn er nog een aantal murals van bekende Nederlandse kunstenaren te vinden. IkReis maakte een fietsroute langs een aantal prachtige murals, die kun je hier vinden.


Foto: LisaAnn91

2. Ebbingekwartier

Bij groningen denk je misschien niet direct aan street art, voor de beste streer art in Groningen ga je dan ook naar één specifieke locatie: het Ebbingekwartier. Er wordt de laatste jaren hard aan deze buurt gewerkt en je vindt er prachtige murals die duidelijk invloeden hebben uit verschillende culturen. Buiten deze buurt kun je hier een daar ook een paar mooie murals tegenkomen, bijvoorbeeld op de Rademarkt en de Pelserstraat.


Foto: renekuipersphotography

3. ’s Hertogenbosch

Den Bosch is enorm kleurrijk en de hele stad is bezaaid met de meest vrolijke, moderne murals. Er zijn 9 beroemde murals in Den Bosch die je echt gezien móet hebben. Dit zijn 9 grote silo’s die van top tot teen beschilderd zijn met de meest mooie street art. Het is dan ook echt de moeite om ze even op te zoeken. Je vind ze op het terrein van de Verkadefabriek. Dit terrein is gewoon toegankelijk voor publiek, dus je kunt ze makkelijk gaan bekijken. Stripe Away maakte een wandelroute langs een aantal murals door Den Bosch, deze vind je hier.


Foto: vinenels

4. Breda

Breda staat werkelijk bomvol met graffiti. Je vindt er de meest mooie murals, vele zijn op loopafstand van elkaar. Heel veel van deze murals maken deel uit van de Blind Walls Gallery: een initiatief dat een enorm openluchtmuseum vol street art vormt. De Blind Walls Gallery bestaat uit meer dan 80 schitterende murals die door de hele stad verspreid zijn en op hun eigen manier het verhaal van de stad vertellen. De organisatie van de Blind Walls Gallery geeft tours en hebben een paar routes samengesteld. Ook is er een app beschikbaar, waar je iedere mural op kunt vinden, zo kun je dus ook je eigen route uitstippelen. De routes van de Blind Walls Gallery kun je hier vinden.


Foto: NaomiVissers

5. Eindhoven

Hoewel je door heel Eindhoven een hoop street art kunt vinden, zijn er twee locaties waar je de mooiste en de meeste murals tegenkomt. Zo heb je ten oosten van Eindhoven centrum de Berenkuil liggen. Dit is een ondergrondse rotonde die jaarlijks met Pinksteren van nieuwe kunst wordt voorzien. Aan de andere kant van de stad ligt Strijp-S. Dit is een oud Phillips terrein dat inmiddels is omgebouwd tot een hip blok.


Foto: JanGTI

6. Arnhem

Ook in Arnhem zijn meer dan genoeg prachtige murals te vinden, al moet je daar soms wel even voor zoeken. Een aantal van de murals zijn namelijk redelijk goed verstopt. MyFootprints maakte een stadswandeling langs de mooiste murals en helpt je ze te vinden. De wandeling kun je hier vinden.


Foto: FrankdeWest

7. Rotterdam

Wanneer je met de trein aankomt op het centrale station van Rotterdam kun je het al zien. De stad staat vol met prachtige murals. Je hoeft er maar rond te lopen of je komt de meest mooie schilderingen en graffiti tegen.


Foto: paulapaulina

8. Den Haag

Street art kun je in Den Haag door de hele stad vinden. Er zijn echter een aantal locaties die je zeker even moet bezoeken als je op zoek gaat naar mooie murals. In het Laakkwartier vind je de grootste muurschilderingen, maar ook in de Binckhorst en het stadsdeel Segbroek kun je een paar enorme, prachtige murals tegenkomen.


Foto: Klaasz

9. Heerlen

Heerlen wordt ook wel dé street art hoofdstad van Nederland genoemd. De stad heeft namelijk een bijna jaarlijks street art festival. Tijdens dit festival voegen de meest bekende kunstenaars nieuwe murals aan de collectie van de stad toe.


Foto: mphvanhoof

10. Tilburg

Ook in Tilburg moet je voornamelijk in een buurt zijn, namelijk de spoorzone. Wanneer je met de trein de stad binnen komt rijden, zie je al gelijk waarom Tilburg op deze lijst staat. Veel van de gebouwen zijn bedekt in felle kleuren en gekke figuren. Aan de achterkant van het station is een enorm lange muur helemaal bedekt met verschillende kleine murals.


Foto: Jeanine67

Op de kaart

Hieronder hebben we alle locaties nog even voor je op een kaartje gezet, zo weet je alles precies te vinden. Klik op de rode cameraatjes om de locaties van dichterbij te bekijken.

Tips voor het fotograferen van graffiti

Het kan behoorlijk lastig zijn om zo’n plat kunstwerk als graffiti goed op de foto te zetten. Gelukkig hebben wij een paar kleine tips voor je verzamelt om je een beetje opweg te helpen.

Kies het juiste standpunt

Door je camera niet recht op de mural te richten, kun je de graffiti een stuk interessanter maken. Zet eens een stapje opzij, of maak een foto tussen een aantal voorwerpen door, zodat er een kader ontstaat. Je kunt ook een detail van de graffiti fotograferen, óf juist een deel van de omgeving mee op de foto zetten.


Foto: kb

Zet iets vóór de graffiti

Zoals we hierboven al schreven wordt een foto van een platte mural al snel een beetje saai. Om dat te voorkomen kun je iets op de voorgrond plaatsen. Dat kan heel simpel zijn. Zo kun je bijvoorbeeld eens wat verder weg gaan staan en net de auto of fietser die voorbij komt fotograferen. Het fotograferen bij graffiti is vaak ook erg leuk wanneer je een fashionshoot of iets dergelijks gaat doen. De vele kleuren in de murals zorgen er namelijk vaak gelijk voor dat je foto er echt uit springt. Let er dan wel op dat je model niet te veel wegvalt tegen de drukke achtergrond.


Foto: HedwigLouise

Let op de kleuren

Graffiti heeft vaak enorm spetterende kleuren en het is dan ook belangrijk dat je die kleuren goed tot hun recht laat komen. Geef die in de nabewerking dan dus ook wat extra aandacht en laat ze er lekker uit springen. Let er wel op dat je dit op een natuurlijke manier doet, je wilt namelijk niet dat de kleuren er raar en onnatuurlijk uit gaan zien.


Foto: Gooiseroos

Bekijk de video

Meer leren over hoe je alles uit de bestaande kleuren op je foto haalt? Bekijk dan onderstaande video!

Inspiratie nodig?

Heb je nog inspiratie nodig voordat je op pad gaat? Bekijk dan de collectie Kleurrijke Graffiti en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips voor herfstfotografie

50 dagen met 50 mm